Malý průvodce konzolemi - PlayStation 3

Michal Jonáš
16. 1. 2008 0:00
Dostali jste k Vánocům PS3 a nevíte co s ní?
Foto: Hratelně.cz

Náš stručný seriál o nejlepších vlastnostech všech dnes prodávaných domácích konzolí započal představením Xboxu 360 v úvodním dílu. Nyní se podíváme, co proti ostatním nabízí třetí PlayStation. V prvé řadě disponuje jednou zásadní funkcí, kterou nikdo jiný v základu nenabízí. Je to schopnost přehrávání Blu Ray disků. Navíc PS3 prakticky jako jediný současný přehrávač na trhu dovoluje jednoduchý upgrade přímo přes internet. Až nyní totiž dostávají originální Blu Ray disky některé interaktivní funkce (např. obraz v obraze), přičemž dříve koupené účelové přehrávače bez možnosti modernizování svého firmware tyto nové funkce nepodporují.

Pokud chcete o PlayStation 3 vědět víc, přečtěte si náš rozsáhlý speciál!

Microsoft sice pro svůj Xbox 360 lokalizuje first party tituly, ovšem u domácí pobočky Sony se vydali lepší cestou a tak jako jediná konzole na domácím trhu PS3 disponuje plně a oficiálně podporovanými online službami v ČR. To znamená, že se nemusíte bát zabanování za to, že máte online účet znějící na cizí zemi a v pohodě si stahovat obsah jako kdekoliv jinde. Velmi příjemným doplňkem je také možnost legálního placení platebními kartami přímo z rozhraní konzole. Když si k tomu připočtete zcela bezplatné hraní na internetu, kdy se v některých hrách připravuje podpora až pro 60 hráčů v jedné seanci, rázem máte několik pádných argumentů pro výběr konzole od Sony.

Stejně jako Nintendo Wii, i PS3 má ve výbavě funkční a plnohodnotný internetový prohlížeč, přičemž webové stránky na dobré televizi nevypadají vůbec špatně. Navíc konzole využívá služeb klasického notebookového pevného disku o velikosti 2.5", takže když vám dojde prostor, jednoduše si koupíte v první počítačové prodejně nový. Některým uživatelům se také může hodit možnost nainstalování linuxové distribuce do konzole, takže v tomto případě se možnosti využití PS3 již velice blíží osobnímu počítači. Široká je i konektivita s počítačovými a mobilními periferiemi, takže se vám k PS3 bude jistě hodit prakticky jakákoli USB klávesnice, nebo třeba Bluetooth handsfree k mobilnímu telefonu.

Pokud pak majitel PSP pošilhává právě po nějaké vhodné domácí konzoli, výběr PS3 by měl být jasná věc. Možnosti spolupráce obou platforem jsou totiž příkladné. Nejenže si můžete skrze dospělejší systém do handheldu stahovat dřívější herní hity např. z dob PSone, ale stejně dobře poslouží PSP kupř. i jako příruční multimediální přehrávač streamovaných souborů uložených v PS3. A konečně mají PSP hráči výhodu ve znalosti ovládacího prostředí, protože i PS3 využívá služeb prakticky stejného uživatelského rozhraní. Největší bolístkou, kterou se ani za celou dlouhou dobu co je PS3 na trhu nepodařilo vyřešit, je ale stále velmi slabé portfolio exkluzivních titulů. Zde je PS3 v porovnání se všemi aktuálními konkurenty zcela pozadu. Horko těžko jsme vybírali z toho mála nejlepší tituly do následujícího žebříčku.

Nejlepší exkluzivní hry pro PlayStation 3 podle Hratelně.cz:
Heavenly Sword - dnes je již velmi málo her, o kterých se dá říci, že jsou svým způsobem malá umělecká díla. Právě o Heavenly Sword to platí bez debat, protože tak krásnou a emotivní mlátičku nedokázal ve dvou dílech vyrobit ani božský Kratos. Škoda jen tak krátkého trvání.

Motorstorm - nejblátivější a současně nejživelnější arkádové závody dneška se sice díky oblíbenému Burnoutu na absolutní trůn nedostanou, ale to vůbec nevadí, protože takovou šílenou hratelnost a znamenité bouračky jim můžou ostatní jen tiše závidět.

Ratchet & Clank: Tools of Destruction - Jakákoli verze PlayStation byla vždy silná v plošinovkách a odlehčených adventurách, což potvrzuje PS3 posledním dobrodružstvím bláznivé dvojice hrdinů. Těm tak nechybí prakticky žádná ingredience dobré hry, od nádherné grafiky, přes skvělou hratelnost a zábavu, až po nové a vtipné herní mechanismy.

Uncharted: Drake's Fortune - Novodobý nástupce dobrodružství Lary Croft, nebo Indiana Jonese se sice tváří daleko více civilně, ovšem to mu nic neubírá na skvělé atmosféře a perfektně napínavém příběhu. Ruku v ruce s dokonale tajemným prostředím je tak Uncharted ztělesněním opravdové next-gen adventury.

Warhawk - průkopník digitální distribuce je nabízen jak v krabicové verzi, tak i se slevou na internetové obchodě PlayStation Store. Striktně multiplayerová hra po vyléčení dětských nemocí exceluje bitevní vřavou až pro 32 hráčů online a výbornou atmosférou lítých bojů. Jedna z nejlepších současných her pro online mutliplayer.

 

Právě se děje

Další zprávy