Mafia 2 - světově první informace

Lukáš Bašta
24. 8. 2007 0:00
Jako vůbec první přinášíme info o právě odhalené mafiánské akci.
Foto: Hratelně.cz

Na oznámení pokračování Mafie se čekalo dlouhých pět let. To je docela nevídané, obzvlášť u hry, která sklidila takový úspěch a celosvětově prodala přes dva miliony kusů. Nakonec se však všechny prosby a zákulisní spekulace naplnily a 2K Games minulý týden vydali prohlášení o druhém díle, s ním pětici výtečných obrázků a spustili oficiální stránky. Včera pak bylo na Games Convention v Lipsku dílo dokonáno vypuštěním dvouminutového traileru lačnícím davům - hráči na Mafii evidentně nezapomněli. A právě ten nám spolu s nezaručeně zaručenou šeptandou napověděl, co že Mafia 2 vlastně přinese.

Foto: Hratelně.cz

Vypadá to tak, že se setkáme s novými charaktery, které nás provedou zcela novým příběhem, jenž s předešlou Mafií nebude mít nic společného, tedy až na základní premisu o mladém chlapci, který se dostane do spárů velkého Dona a postupem v příběhu stoupá i na žebříčku jeho hodnot. V Mafii 2 se tedy muselo začít od podlahy a novým hrdinou zřejmě bude italský hřebec jménem Vitto (na screenshotech v kostkované bundě). Dá se však předpokládat, že pro fanoušky první hry, jichž je nespočet, do Mafie 2 Illusioni přidají i něco starých známých, kteří si střihnou tzv. camea. Je to jednoduché a velmi efektivní. O scénář se opět postaral Dan Vávra, kterého Mafie vystřelila jako kulku z tommy gunu přímo do první ligy a Illusion Softworks také zaměstnávají ostřílené dramaturgy, jenž by měli postavám strčit do huby skutečně znějící repliky, což se, soudě podle jednoho traileru, podařilo.

Foto: Hratelně.cz

Jiné charaktery, jiný příběh. Dá se tedy předpokládat, že jiné budou i kulisy a zřejmě tak zavítáme do jiného fiktivního města v Americe na přelomu 40. a 50. let. Podle dalších náznaků, které naši zvědi odchytali v přestrojení za tyrollské hostesky, by mělo být celé bez loadingu a mnohem rozlehlejší než Lost Heaven. Přeci jenom technologie v tomhle prošla ukrutným vývojem a když je Mafia 2 mířena na next-gen konzole a PC nadopovaná jako peleton cyklistů na tůře francouzským venkovem, nemůžeme snad čekat ani nic jiného. Standardní praxí také je využití existujících budov a míst. První díl tak připomínal staré Chicago s tím, že si známé lokace vypůjčil i z dalších amerických metropolí. Po druhé tomu bude jistě podobně.

Co však zůstane stejné zaručeně, je koncept, s nímž hra i mladé vývojářské studio před roky zabodovaly. Autoři prý nechtějí udělat další Grand Theft Auto a s mottem "neměň, co funguje" opět staví hlavně na velmi silném příběhu, otevřeném městě, kde prožijete množství automobilových honiček (a nemělo by zůstat jenom u aut), a pěší akci, při níž padnou střely do sak mafiánů stejně jako pecky do oliv. Smutnou zprávou však pro všechny Čechy bude absence lokalizace. U prvního dílu byl kvalitní dabing a nízká cena hlavně díky spolupráci Illusion Softworks a společnosti Cenega, kteří hru vydali na vlastní pěst jako jakýsi dárek českým hráčům. Tohle se se vší pravděpodobnosti podruhé konat nebude. Na druhou stranu, doba pokročila a za litřík se již prodává většina AAA titulů.

Foto: Hratelně.cz

Zveřejněné screenshoty vypadají náramně a kvalita provedení postav v traileru s lehkostí italské šlapky překonává i Marlona Branda v Godfatherovi od EA. Je vidět, že těch pět let v Illusionech nelenili - hra je prý ve vývoji od vydání Mafie, jen oznámeni bránily problémy technického rázu - a pokud bude hra takhle dobře vypadat i za rok, nebudou se mít kluci za co stydět. Během našich toulek výstavou, které většinou skončili pronásledováním polonahých elfek (nalepená ušiska překvapivě nebyla jedinou špičatou věcí na jejich tělech), jsme narazili i na Roberta Žárského, Brand Managera Illusion Softworks. I páčidlem šestkou (tzv. sakrapákou) jsme z něj však dostali jen, že Mafia 2 bude plná překvapení. "Jaké to bude překvápko, když se ukáže, že hlavní žena bude muž!" S tím se nedá nic, než souhlasit. Vydání Mafie 2 se očekává na konec příštího roku na platformy PlayStation 3, Xbox 360 a PC.

Rozbor traileru z Games Convention
Úvod:
Záběr na centrum města s projíždějící nadzemkou.

Druhý záběr:
Mafiánský boss se baví s hlavním hrdinou Vittem a dvěma přáteli u večeře. Viděl jsem včera v televizi nějaké podivíny vegetariány. Jsou prý proti zabíjení zvířat a pojídání masa.Já jsem pro zabíjení zvířat, když je pořádný důvod. A steak to JE pořádný důvod. A co ty Vitto? Máš něco proti zabíjení zvířat? A co lidská zvířata?

Sestřih akčních scén:
- honička dvou aut městě, stříká voda z louže - Vittův kamarád střílí ze samopalu - noir scéna s cigaretou překračováním mrtvoly - honička v autech s přestřelkou - přestřelka v nějaké továrně s pistolemi (zřejmě je i na jednom ze screenshotů) - projetí mříže ve vchodu autem - Vittův kamarád zastřelí dva Číňany - na závěr se plazí tlusťoch před mafiány po zemi a prosí o život, že má ženu a dítě. Gangster odpoví, že na to měl myslet dřív. Zvedá pistoli, následuje střih, zvuk výstřelu a logo Mafia II.

Závěrečná scéna:
Vitto, jeho kamarád a Eddie jedou v autě nočním městem. Boss je evidentně opilý. Vittův kámoš se ptá, co to tu smrdí, jestli se Eddie nepoblil. Ten se chytne za hlavu a říká, že to musí být Frankie. Kamarád se ptá, jestli mu Frankie nablil do auta a Eddie ukáže dozadu za hlavu se slovy: Ne, on je v kufru. Vitto a kamarád překvapivě vyjeknou. Následuje střih, kamera se dívá z kufru auta, který se otvírá a všichni tři stojí nad ním, přičemž se znechuceně odvrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy