Kirby: Mouse Attack - honba za sladkým dortem

Patrik Khudhur
4. 7. 2007 0:00
První recenze nového Kirbyho dobrodružství.

V době, kdy vyzáblé modelky bojují s každičkým soustem, aby náhodou nepřibraly nějaký ten gram, může Kirbyho (těžko popsat o jaké stvoření jde růžová koule je ale asi nejblíže pravdě) apetit působit jako troufalé obžerství. Zrovna, když se však chystá zakousnout do svého exkluzivního dortíku, vlétne na scénu myší král a vytouženou sladkost ukradne. A to by nebyl Kirby, aby se nevydal vyrovnat účty a získat zpět, co mu patří.

Neutuchající hlad
Právě zde přicházíte na scénu vy. Chopíte se ovládání růžového jedlíka a provedete jej nějakou padesátkou pestrobarevných levelů. Největším spojencem vám přitom budiž právě Kirbyho chuť k jídlu. Svými objemnými plícemi totiž dokáže "vsát" většinu z nepřátel a pošmáknout si i na nich. Produktem trávení je u něj pak buďto hvězda, kterou může vrhat po přeživších zrůdičkách, nebo efekt v podobě jedné ze speciálních vlastností. Kirby tak může disponovat mečem, shurikeny, deštníkem či se třeba stát tornádem, které z cesty smete všechny opovážlivé oponenty. Těchto speciálních útoků je ve hře více než 25 a s některými si opravdu užijete (naším favoritem však přese všechno zůstává tornádo).

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Spodní obrazovka vašeho DSka protentokrát nefunguje jako prostředník pro klasické věci, jako je mapa či standardní inventář. Místo toho na ní máte možnost spatřit obsah Kirbyho kravího žaludku. Do něj se vměstná celkem pět bublin se speciálními útoky, dortíky, třešničkami či miniaturami Kirbyho (3 miniatury = 1 extra život). Zajímavé je, že lze speciální útoky kombinovat a vytvářet tak nové, které se vám pro danou situaci hodí třeba o něco více.

Hop, hop hop...
Stavba hry odpovídá standardní koncepci plošinových hopsaček. Dědictví instalatéra Maria je patrné dokonce i při přechodu z úrovně do úrovně, kde se Kirby pohybuje na jakési mapě světů. Ke konci každého z nich pak narazíte na bosse, který mívá o něco tužší kořínek. Stačí ovšem přijít na vhodnou strategii a máte vyhráno jejich chování je totiž předdefinované a předvídatelné. Obtížnost tedy není nikterak závratná a po celou hru jsme se na žádném místě nezasekli na příliš dlouho. To však ve hře tohoto typu není vůbec na škodu.

Foto: Hratelně.cz

Kvalitní přísady
Hra je vyrobena z velice dobrých ingrediencí. Od roztomilé pestrobarevné grafiky, přes veselou rozvernou hudbu, až po trefné zvukové efekty. O rozličné detaily v Kirbym rozhodně není nouze, a tak poznáte například, jakým speciálním útokem zrovna disponuje.

Kirby je kromě velikého gurmána, také vášnivým sběratelem. Jeho kolekce se přitom skládá z mnoha různých položek hudebních stop, modifikovatelných stylů grafiky a dalších virtuálních cetek, jejichž hromadění může uspokojit ty megalomanštější z vás. Nechybí ani pár miniher (hrají se pomocí stylusu, jenž jinak příliš nevyužijete), které však při hře sólo nejsou moc zábavné. V multiplayeru by již mohlo jít o jiné kafe.

Foto: Hratelně.cz

V minulém odstavci jsme načali ovládání. Stylus opravdu může zůstat tam, kde je, tedy zasunutý ve vašem handheldu. Ke slovu se dostane intuitivní D-pad a A, B, C, D tlačítka. Ovládání je komplikované asi jako zapnutí televize. Kirby tedy dokáže skákat, vznášet se, polykat (nepřátele), vrhat (opět nepřátele) a vůbec všechno, co se od něj očekává.

Vzato kolem a kolem, chcete-li parádní oddychovku pro chvíle klidu na dovolené, je Kirby ideální volbou. Pokud však toužíte potrénovat vlastní mozkové závity, podívejte se jinam, třeba na Brain age...

Autor pracuje jako redaktor v IDG

 

Právě se děje

Další zprávy