inFamous - superhrdina bez upnutého trikotu

David Urbánek
8. 8. 2008 0:00
Otevřený svět, spousta elektřiny a naprostá volnost. To zní fajn.
Foto: cvg.com

Budoucnost nebude růžová. Nebo tedy alespoň pro americké městečko Empire City ze hry inFamous. Nastane tu totiž podivný výbuch, který přežije jen jeden člověk – Cole McGrath. Ten na dva týdny upadne do bezvědomí, a zatímco se o něj stará jeho ex (shodou okolností medička), stane se z města jeden obří chaos. Policie přestane fungovat, vládu převezmou gangy a dealeři a obyčejný lid do toho všeho umírá na podivný virus. Právě poslední událost má pak za následek, že je Empire City uzavřeno do naprosté karantény, takže šílenství může nerušeně pokračovat.

Foto: cvg.com

Ve inFamous převezmete roli Cola. Ten po podivném výbuchu zjistí, že získal celkem cool schopnost ovládat elektřinu. Jestliže se tak nabije z nějakého silného elektrického zdroje, jakým jsou kupříkladu dráty vysokého napětí, může z rukou „střílet“ modré výboje energie kolem sebe. Jediný problém vzniká, když nastane výpadek proudu a vy nemáte z čeho svoji supersílu získat. Situace je pak o to složitější, že nesmíte používat zbraně, protože by vám náboje vybuchly v ruce.

Foto: cvg.com

inFamous bude čistě sandboxový titul, takže se s nově nabitou mocí můžete vyrovnat, jak chcete. Je jen na vás, zda se stanete dobrákem, co pomáhá nebohým civilistům, či se budete starat jen o sebe nebo jestli dokonce začnete škodit. To, jak se zachováte nebude mít vliv jen na hráčovo svědomí, ale především na všechny obyvatele města, jež vás mají vcelku pod drobnohledem – obzvláště od doby, kdy se městem začali šířit pověry, že právě vy můžete za onen výbuch. Jestliže si ale vyberete cestu hrdiny, budou vám nakonec vděční obyvatelé všemožně pomáhat. Pokud se ale rozhodnete pro temnou stranu síly – budou na vás klidně i útočit.

Cest, jak se stát klaďákem, je mnoho a většina z nich spočívá ve vaší superschopnosti. Můžete tak třeba nepřátele jen „zajmout“ díky své síle a nezabíjet. Civilisty pak můžete oživovat na principu defibrilátoru. Kromě úplných cizinců vás pak budou hrou provázet dva stálí kolegové. Jedním z nich bude jistý Zeke, jehož příběh zní vcelku lákavě díky skutečnosti, že vám závidí superschopnosti. Tou druhou postavou je pak již v úvodu zmiňovaná medička jménem Trish.

Foto: cvg.com

Cole před nehodou fungoval jako urban explorer (info například zde), takže je vlastně už od přírody značně mrštný. Běhání po střechách vlaku či skákání z domu na dům mu nečiní nejmenší problém, takže se velká část hry bude odehrávat právě na podobných místech. Ostatně scény z vlaku nám podle gameplay videí připomněli nedávno uvedený film Wanted.

Ke šplhání a prozkoumávání pak půjde použít téměř cokoliv. Producent hry Nate Fox to na E3 komentoval: „Máme ve firmě takové pravidlo: když na to můžeš vylézt nebo s tím nějak pracovat – my ti to umožníme. Všichni jsme hráli Assassin's Creed a je zkrátka super šplhat pořád dál, že? Tak jestliže uvidíte žebřík nebo tyč, půjde se na ně vydrásat. Je sice obtížné se tohoto pravidla držet, ale bude to stát za to.“

Foto: cvg.com

Samotné městské prostředí, kde se vše odehrává, bude Cole hojně využívat při nejrůznějších soubojích: podobně jako v Gears of War nebo Uncharted, bude možné se schovat za určitou překážku a zpoza ní nepřátele „odstřelovat“. V rámci likvidace budete moci využít i fyzikálních zákonů, jelikož kovové předměty tu jsou skutečně vodivé.

Celkově hra vypadá zajímavě, možná až na to přílišné upnutí se na nápad s blesky z vašich rukou. Ty totiž zajistí, že hra bude minimálně krvavá a násilná, ono samo zaměření je totiž především na teen hráče. Otázkou tudíž je, jestli nám nějaké ty létající končetiny a headshoty nebudou chybět. Ale uvidíme. Hra by pak měla vyjít v květnu příštího roku (takže předpokládáme, že reálně někdy na podzim – v duchu odkládacího trendu) a momentálně je exkluzivně pro PlayStation 3.

 

Právě se děje

Další zprávy