Historická pokerová událost v Čechách je za dveřmi

Michal Jelínek
26. 11. 2007 0:00
European Poker Tour míří do Prahy!
Foto: Hratelně.cz

Již jen 16 dní zbývá do začátku sportovně společenské akce, která nemá v Česku v tomto století obdoby. Pražský turnaj evropské pokerové série European Poker Tour (EPT) je zcela mimořádnou událostí, jež je horlivě očekávána celou českou a slovenskou pokerovou komunitou. Pokud náhodou patříte mezi pokerové laiky, tak vězte, že se jedná o akci, na níž se sjede do pražského hotelu Hilton několik stovek špičkových pokerových profesionálů. Je to v podstatě něco podobného, jako kdyby se v Praze konal tenisový turnaj ATP nejvyšší kategorie za účasti těch nejlepších hráčů.

European Poker Tour (EPT) je díky televizi a sponzorství největší světové pokerové internetové herny Pokerstars dnes extrémně populární sportovní akcí, která přitahuje hráče z celého světa. Pražský turnaj EPT, který se odehraje ve dnech 10. až 14. prosince 2007, je součástí 4. sezóny této soutěže a celkově je již 27. podnikem v její historii. Dosud se turnaj EPT hrál pouze v deseti evropských městech a Praha je po Varšavě teprve druhou postkomunistickou lokalitou jeho konání. Myšlenka významné evropské pokerové soutěže se zrodila v hlavě anglického televizního režiséra Johna Duthieho, který ji uvedl v život prvním turnajem v roce 2004 v Barceloně.

Vítěz tohoto turnaje bral jako výhru v přepočtu asi 2.200.000 Kč. Dnes je tato soutěž v Evropě hlavně díky televizi již tak extrémně populární, že například vítěz letošního zářijového turnaje v Barceloně získal již přes 32,5 miliónů Kč. Velké výhry byly umožněny spoluprací s internetovými pokerovými hernami, jež dodávají do soutěže hráče, kteří získávají vstupné do turnajů EPT za nesrovnatelně menší peníze v internetových pokerových satelitech. Například vstupné do pražského turnaje je 4.700 + 300 a možná je účast údajně až 500 hráčů. Největší podíl na tom, že se tak významná soutěž bude hrát v Praze, má bezesporu italský manažer pražské pokerové herny Golden Prague Poker Fabrice Personeni.

Ten ve spolupráci s vedením kasina Atrium v hotelu Hilton využil svých mezinárodních kontaktů a dal tak všem domácím vyznavačům pokerové hry předčasný vánoční dárek . Získat pořadatelství sportovní akce takového kalibru není dnes opravdu nic jednoduchého a proto za tento husarský kousek patří všem zúčastněným z kasina Atrium velký dík. V současné době finišují v internetových pokerových hernách turnaje, z nichž se mohou za méně peněz dostat do pražské soutěže také domácí hráči. Doufejme, že jich bude co nejvíce a přejme si také, že někdo od nás potom udělá v turnaji nějaký úžasný výsledek. Zatím mají EPT turnaje 26 vítězů z celkem deseti zemí.

Šest prvenství si odnesli Britové, čtyřikrát byli úspěšní hráči ze Švédska a USA a tři vavříny mají Dánové. Dva vítěze má Norsko, Francie a Nizozemí a jednou soutěž vyhrál Libanonec, Němec a Fin. Historickým úspěchem pro naše hráče by byla účast na osmičlenném finálovém stole, protože se to ještě nikomu od nás nepodařilo. V tomto směru jasně dominují v soutěži hlavně Britové a hráči ze skandinávských zemí, kteří obsadili finálový stůl již ve 117 případech z 216 možných. Z postkomunistických zemí se v této souvislosti zatím dařilo celkem sporadicky pouze jednomu Polákovi (Robak), třem Maďarům (Tóth, Novak, Kaló) a čtyřem Rusům (Ustinov, Gerasimov, Poleščuk, Čeredničenko).

Z těchto hráčů dosáhl na nejlepší umístění Maďar Denés Tamás Kaló, který získal letos na říjnovém turnaji EPT v Badenu druhé místo a odnesl si tak šek na 375.000 . Nejúspěšnější ženou v historii EPT je zatím anglická žurnalistka, spisovatelka a moderátorka BBC Victoria "VICKY" Coren, která vyhrála loňský turnaj EPT v Londýně. Získala tak nejen 500.000 liber, ale i zasloužené uznání celého zbylého mužského publika.

 

Právě se děje

Další zprávy