FIFA 07 - nastavovaná kaše stále chutná

Patrik Khudhur
9. 10. 2006 0:00
Český komentář a povětšinou kosmetické úpravy, to je resumé nového ročníku. Přesto nás FIFA opět pohltila.
Foto: Aktuálně.cz

V životě nenacházíme mnoho jistot, na něž se lze spolehnout. Naše vláda připomíná chaotický rejd bakterií v Petriho misce, fotbalová Chelsea již letos poznala hořkost porážky a ani slunce na nebi nevídáme každý den. O to cennější mohou tedy pro někoho být záchytné body v podobě sportovních sérií od EA Sports. Dnes bude řeč o té fotbalové, na přebalu jejíhož letošního dílu najdete Ronaldinha a Rooneyho.

První dojmy
Herní menu se, jako ostatně každý rok, dočkalo určité vizuální proměny. Co do nabízených možností však příliš nepřibralo. Na výběr máte z klasických voleb jako je přátelský zápas, on-line hra, turnaj nebo trenérský mód.

Foto: Aktuálně.cz

Inovací jsou v každém případě interaktivní ligy. Jde o mód, v němž se za svůj oblíbený tým týden co týden po internetu střetáváte s virtuálními protivníky; vše přitom odráží reálný stav vybrané ligy. Vezměte si kupříkladu situaci, kdy se rozhodnete bojovat v dresu hráčů Boltonu. Hraje-li Bolton daný týden proti Arsenalu, sami stanete proti virtuálnímu protivníkovi v dresu Arsenalu, má-li se Bolton utkat třeba s Aston Villou Je to jasné? Jakmile je odehráno kompletní interaktivní kolo týdne, sečtou se výsledky všech zápasů a týmu, který byl na vítězné straně ve větším počtu případů, se do virtuální tabulky zanesou tři bodíky (teoreticky je možná i remíza, jaká je však její pravděpodobnost si jistě dokážete domyslet sami).

Zápas začíná
To nejdůležitější na celé hře jsou samozřejmě samotné zápasy. A zde vidíme menší kámen úrazu. Až doposud jsme totiž hráli FIFA 06 a zpočátku jsme si říkali, jestli jsme náhodou omylem neklikli opět na její ikonku. S trochou nadsázky lze totiž říci, že nový ročník vypadá jako dobře opatchovaná FIFA z roku minulého.

Foto: Aktuálně.cz

Nelze si zkrátka nevšimnout, že se toho zase až tak moc nezměnilo. Líbivá grafika byla o něco málo vylepšena, nástup hráčů tunelem je vyveden docela dobře a ochozy zase vypadají monumentálněji z celkového pohledu tedy nic až tak podstatného. Nutno však zmínit ústředního aktéra zápasu, tedy balón. Netroufáme si posoudit, zda má opravdu reálné fyzikální vlastnosti (jak tvrdí sami tvůrci), ale jeho pohyby opravdu připomínají skutečnost více než v minulém ročníku. Mičuda se odráží lépe a kvalitněji reflektuje stav hřiště. Tak se třeba na promočeném trávníku jen stěží plouží kalužemi...

Kličky a nahrávky
Zavedené ovládání zůstalo zachováno, přičemž je samozřejmě stále kompletně předefinovatelné. Vaši hráči tedy mohou sprintovat, svádět hlavičkové souboje i zákeřně napadat soupeře. Tato hra naštěstí není jen o zasekávačkách a nahrávkách do běhu. Můžete napřáhnout ke střele, jen abyste zmátli soupeře, udělat "Zidanovku" o 360° a přelobovat padajícího brankáře, nebo naznačit centr jen proto, abyste si protihráče položili a vzápětí naservírovali milimetrový pas na hlavu kamaráda fantazii se zkrátka meze nekladou.

#hodnoceni

Tohle tvrzení bude možná oproti poslední větě působit protichůdně, ale je smutným faktem, že stereotypu se u tohoto druhu her zkrátka nevyhnete. FIFA není žádnou výjimkou a již po sedmi odehraných sezonách můžeme s klidným svědomím prohlásit, že i zde jsou "zaručená místa" a způsoby, z nichž lze téměř stoprocentně skórovat. Tak budete po jisté průpravě odcházet z trávníku pravidelně jako vítězové, zatímco váš soupeř po obrovském debaklu jen tiše odkluše do šaten. Než však vše zvládnete na nejvyšší obtížnost, chvilku to potrvá.

Špatní gólmani
Bohužel musíme říci, že vývojářům se příliš nepovedlo chování brankářů; taková nemehla abyste pohledali. Balony se od nich často odráží jako od solných sloupů a jejich reakce jsou nevypočitatelné. I když mají balon dva metry před sebou, s ledovým klidem vyčkávají, než jej útočník doběhne a vymete šibenici. Co je k tomu vede? Nevíme, možná dostali kýlu. Naštěstí však máte možnost nad nimi alespoň částečně převzít kontrolu (použít tlačítko pro jejich vyběhnutí a zmenšení střeleckého úhlu).

Konečně česky
Citací Miroslava Bosáka ze hry začínáme stať, která je o novince, pro našince pravděpodobně nejzajímavější, tedy českém komentáři. Snad není herního nadšence, který by o tom nevěděl "Petr Svěcený a Míra Bosák budou v nové Fifě," zní nadšené hlasy očekávání. Je vůbec o co stát?

Když jsme si pouštěli první zápas, byli jsme vážně zvědaví, do jaké míry (ne Bosáka) se hlasová lokalizace vyvedla. A ačkoli byly pozápasové dojmy rozpačité, ty pozitivní převládly. Je opravdu zvláštní zažít hru bez skotského akcentu Andyho Graye. Čeština však hře dodala jiný rozměr a za chvíli jsme si docela zvykli. "Tak tomu se říká kotel", jal se pan Bosák komentovat situaci za stavu 4:0 pro domácí, a měl pravdu.

Foto: Aktuálně.cz

Nic není bezchybné
Bohužel je však ze hry patrné, že jde o premiéru českých mistrů slova i češtiny vůbec. Často je totiž komentář zcestný (to se stává i tomu anglickému, zde je to však ještě patrnější) a občas do hry vyloženě nesedí. Každopádně buďme rádi za vstřícný a důležitý krok ze strany EA a doufejme, že se našeho krásného jazyka dočkáme i příště a snad i české fotbalové ligy, která i s českým národním týmem absentuje.

A když už hodnotíme český komentář, zmiňme i další aspekt zvukové stránky - hudební doprovod. Ten je na velmi dobré úrovni a výběr skladeb pod taktovkou EA Sports zahrnuje i hvězdy jako je Paul Oakenfold či Outlandish. Líbivé melodie samozřejmě znějí pouze při pohybu v menu, i tam však můžete strávit spoustu času, a to hlavně v rámci trenérského módu.

Staňte se trenérskou hvězdou
Konečně se dostáváme i k tolik opěvovanému trenérskému módu. Navzdory tvrzení tvůrců si nemyslíme, že by se oproti loňsku dočkal až tak drastických proměn. V duchu celého letošního vydání v něm narazíte na drobné úpravy, žádný převrat však nečekejte.

Pravdou je, že oproti loňsku máte na starost o něco více záležitostí. Po několika sezonách vás však pravděpodobně záležitosti jako starost o kontrakty hráčů a plnění stále se opakujících požadavků ze strany vedení klubu začnou spíš otravovat. Reakce na dotazy novinářů se po chvíli také promění jen v automatické odklikávání nejpřínosnější volby (jedině vůl by vybral hlášku, kterou má na jazyku, když ví, že by tak snížil morálku v mužstvu i popularitu u fanoušků), to samé platí o řešení různých náhodně generovaných situací.

Foto: Aktuálně.cz

Zápasy můžete také nechávat odehrát automaticky. Nyní nově i pomocí vizuální simulace, která vám umožňuje provádět okamžité změny ve strategii a rozestavení, či zasáhnout přímo do zápasu. Je však otázkou, kdo této volby bude využívat. Taktici a lidé s trenérskými ambicemi rozhodně raději sáhnou po nějakém klasickém fotbalovém manažeru, ostatní své zápasy nejspíš poctivě odehrají.

Jediným opravdu slušným a přínosným nápadem v manažerském módu tedy zůstává draftování mladých hráčů a jejich pilování. Vaši borci dostávají za každý zápas určité zkušenosti a z nicky, která je v týmu spíš do počtu, se tak může během pár sezon vyklubat hvězda mužstva. Kromě megalomanského kupování hráčů, všemožných vylepšování a sběru trofejí jde tedy o další důležitý motivační faktor, který pomůže prodloužit herní dobu  

Výsledné skóre
Očekávání na letošní ročník série FIFA byla obrovská. Obvyklý hype a reklamní kampaň ze strany EA ještě přilévaly olej do ohně a příslib kompletní lokalizace nejspíš namlsal i ty nejnáročnější. Ač FIFA 07 rozhodně není špatná, změn je až příliš poskrovnu a hotové dílo připomíná spíše opatchovanou verzi či datadisk. FIFA 07 sama o sobě je však velmi dobrou hrou a příznivců si určitě najde celé zástupy.

 

Právě se děje

Další zprávy