Ducati World Championship

Radek Vičík
6. 2. 2007 0:00
Chtěli jste si vždycky osedlat nějaký ze strojů Ducati, ale finanční situace vám to nedovolila? Pak vám asi nezbude nic jiného, než to zkusit touto cestou...
Foto: Hratelně.cz

Ducati je ve motoristickém světě podobný symbol jako Ferrari. V italské Boloni se vyrábějí už více než osmdesát let. Za tu dobu, a především za posledních dvacet let, získaly mnoho fanoušků i u nás. Právě pro ně by mohla být hra Ducati World Championship vstupenkou do ráje. Mohou si, byť jen na PC, vyzkoušet jízdu na běžných silničních strojích, ale také usednout na závodní speciál pro světový šampionát superbiků a elitní motocyklovou třídu MotoGP.

Už samotné intro s lepými děvami jasně dokazuje, že jste si právě nainstalovali hru, které nejde ani tak o realismus jako spíš o zábavu a show. Ostatně děvy v něm vystupující jsou více než lepé. Na začátku si založíte vlastní závodní profil. A volby jsou skutečně bohaté. Kustomizovat lze vše od helmy, tvář až po kombinézu. Ke každé kombinéze navíc patří půvabná hosteska, takže není vyloučeno, že volba se bude řídit zcela jinými kritérii, než je jen barva a použitý vzor. Když už víte, jak se jmenujete, jaké máte oči a do čeho jste se nasoukali, přišel čas vyrazit na trať.

Foto: Hratelně.cz

Ve hře Ducati není všechno Ducati
Emoce můžete vybít hned několika způsoby. Tím typicky nejméně bolestivým je rychlý závod. Můžete si to rozdat se skutečnými soupeři nebo jen se stínem imitujícím nejrychlejší akutální kolo. Pak přichází volba motocyklu. K dispozici jsou třídy Classic, Sport, Sperbike a Racing. Ovšem mezi posledníma dvěma prakticky není žádný rozdíl. Racing pak nabízí navíc jen ostrý závodní stroj MotoGP. Nemyslete si, že jako zelenáči se rovnou svezete na stroji Lorise Capirossiho (MotoGP) nebo Troye Baylisse (superbike). Na to budete muset vyhrát ještě hodně závodů a porazit hodně soupeřů. Hra si však nevystačí jen se značkou Ducati, a tak se v nabídce objevují jakési Qwartzy, Hantry nebo Shieldy. To však boří exkluzivitu produktu, který se jinak tváří jako vlajková loď italské značky.

#hodnoceni

Třídy Classic a Sport nabízejí běžnější motorky. V Classic jsou to různé varianty "naháče" Ducati Monster od typu 620 až po S43 - Special. A rozdíl tu skutečně je. Nejslabší stroj od toho nejvyladěnějšího dělí 41 km/h maximální rychlosti. Motocykly kategorie Sport jsou už vyrovnanější Tam se můžete vyřádit na kapotovaných Ducati počínaje typem 748r až po exkluzivní 999. Motocykly se však neliší maximální rychlostí, ale akcelerací, tam jsou rozdíly až v řádech desítek procent. Když už je ukojena vaše zvědavost, co vše je v nabídce, a sáhnete po konkrétním stroji, jsou tu dvě varianty. Buďto budete věřit továrně, anebo zamíříte do garáže a motorku si upravíte podle svých přání. Jedná se však jen o velmi zjednodušené nastavení, které nabízí jen několik prvků.

Dvě kola v rytmu armádního marše
Z garáže zamiřme přímo na trať. Ani zde nečekejte žádné zázraky. Grafika není moc bohatá. Na horizontu neuvidíte mnoho detailů a často máte pocit, že váš motocykl i soupeři jsou trochu rozmazaní. Zřejmě se programátoři snažili vytvořit iluzi rozklepané motorky, která se jim vymkla z rukou. Zvuk motocyklu je jednotvárný a ke skutečným závodním strojům má hodně daleko. Zajímavé je tak snad jen skřípění brzdy při prudkých manévrech. Také s ovládáním si mohli dát vývojáři více práce. I zkušený PC motorkář má plné ruce práce, aby stroj vůbec udržel na asfaltu.

Foto: Hratelně.cz

Ovšem ten největší šok teprve přijde. Po pár desítkách sekund se poprvé ozve depo. Hráč neznalý poměrů se lekne. To nejsou zprávy z boxů, ale rozkazy vyštěkávané velmi naštvaným americkým seržantem. "Podívej se za sebe!" zahřmí z reproduktorů. A člověk má tendenci se opravdu ohlédnout. Jenže nehledá motorku ale maníka v plné polní, který na okruh zabloudil odněkud z Vietcongu. Postupem doby zjistíte, že váš manažer je nejen hlučný, ale zřejmě i mentálně retardovaný. Neb takové perly by normální člověk z úst nevypustil. Nevěříte? Tak tady máte těch pět největších blábolů: "Jeď tak rychle, jak to bude možné! Bacha, chtějí tě předjet! Neflákej se. Zrychli tolik, kolik je to možné! Jestli budeš ještě čekat, tak ztratíš koncentraci! Je to těžký, ale ty to dokážeš!" Převod do češtiny je nejslabším článkem hry. Nápis "Nový vůdce závodu" svítící na obrazovce při na čele průběžného pořadí hovoří za vše.

Ach ty licence
Pokud se z utrpěného kulturního šoku vzpamatujete a budete mít sílu hrát dál (zřejmě ale už s nulovou hlasitostí dialogů), můžete si vyzkoušet kariérní mód, šampionát, výzvu Capirexe a pseudomultiplayer. V kariérním módu se ocitáte v roli zelenáče, který se v továrním žebříčku musí prokousat od nejslabší motorky nejslabší třídy až do továrního týmu Ducati v mistrovství světa. Nahoru se dostáváte úspěchy v jednotlivých turnajích (samostatné závody nebo miniseriály). Osvěžením je zdravotní vyšetření doktora Costy, který ve své mobilní klinice zjistí, zda závodník náhodou nepotřebuje nějakou léčbu. Při šampionátu se svezete na 14 tratích. Nečekejte však žádný Jerez, Sepang nebo Brno. Hra nemá patřičné licence, takže tratě jsou zcela smyšlené a v reálu byste je nikdy nenašli.

Foto: Hratelně.cz

Ostatně licence značně nabouraly jezdecké pole. Takže skutečnými jsou jen tovární jezdci Ducati (Capirossi, Gibernau, Bayliss a Lanzi) a překvapivě Brit Toseland, byť loni sedlal Yamahu. Milým osvěžením je výzva Capirexe. Musíte splnit dvanáct různých úkolů (namátkou jízda po zadním kole, dohnání soupeře, jízda na čas). Pak dostanete šanci postavit se tváří v tvář továrnímu jezdci Lorisi Capirossimu a ukázat mu, kdo je u Ducati pánem. Zřejmě kvůli právům se nakonec ze hry ztratil bývalý člen italské stáje Roberto Rolfo. S ním se sice v jednom z úkolů výzvy Capirexe potýkáte, ale na trati se rázem jmenuje R. Ran.

Ducati si zaslouží něco lepšího
Milým bonusem jsou i filmy o Ducati a fotogalerie, které se otevírají s tím, jak se jezdci daří plnit jednotlivé úkoly ve všech fázích hry. Příjemná je i melodická hudba metalové kapely Lacuna Coil, která celou hru doprovází. Multiplayer není žádnou hrou po sítí. Užijí si ho jen ti, kteří mají u svého počítače dvě židle a dva různé ovladače (klávesnice, joystiky nebo gamepad). Tedy návrat do počítačového dávnověku.

Ducati World Championship má všechny klady i zápory monotématicky hry, ale navíc dokáže šokovat neuvěřitelným českým dabingem.. Pokud někdo Ducati opravdu miluje, asi není co řešit. Ale jestli se ke hře dostane běžný hráč počítačových her, zažije velké zklamání. Pokud si opravdu chcete zazávodit, zvolte raději sérii MotoGP.

 

Právě se děje

Další zprávy