Do trojky s bláznem?

Jan Máchal
14. 1. 2008 0:00
Když se dva perou, třetí se směje. To platí i v Pokeru.
Foto: Prague Poker Casino

Co když s vámi a pokerovým cvokem zůstal ve hře ještě někdo? Potom se mějte na pozoru, taková třetí šedá myška si může krutě pohrát nejen s agresivním hráčem, ale také s vaší maličkostí.

Re-raise a fold
Představte si situaci, kdy hrajete Texas Hold´em u stolu s pěti dalšími hráči. Jeden z nich je naprostý šílenec, který zvyšuje při každé příležitosti a téměř karty nepokládá. Další tři jsou průměrní, ale poslední, to je konzervativec s očividně většími zkušenostmi a přehledem než všichni ostatní. A právě z jeho strany hrozí největší nebezpečí.

Pokud agresivní hráč zvýší ještě před flopem a vy se svým A-10 nebojácně přisadíte další žetony a přes to tím neodradíte onoho konzervativního hráče (jenž se jinak do hry zapojuje opravdu jen sporadicky), který navíc ještě zvýší sázku, začněte se bát! V takové situaci je na místě složit karty a vyklidit pole.

Pár je málo
Onen třetí, konzervativní hráč, vás může snadno překvapit také až po flopu. Řekněme, že držíte solidní karty K-Q. Bláznivý hráč zvýší ještě před flopem, vy se nedáte zastrašit a dorovnáte, to samé však udělá i člověk za vámi.

Na flopu přijde pro vás poměrně příznivá kombinace karet K-9-7 a navíc v různých barvách, takže se nemusíte obávat, že by někdo držel flush. První hráč (agresivní) klasicky zvýší, ačkoliv pravděpodobně opět nic nemá. Vy odpovíte stejnou mincí a rozhodnete se pro re-raise. Třetí hráč (konzervativní) však vklad ještě zdvojnásobí!

V takové situaci položte, s největší pravděpodobností jste poražen a je na čase to vzdát. Třetí hráč bude mít - s ohledem na jeho dosavadní styl to není tak obtížné usoudit - minimálně vyšší kicker (pocket cards ve stylu A-K), nejspíš však rovnou triple.

Dávejte si pozor také v případě, že jste na pozici mezi agresivním hráčem a dvěma solidními hráči, kteří v první rundě bláznovo zvýšení dorovnali nebo zvýšili. Tehdy se nacházíte na velice tenkém ledě a je rozumné případně složit zbraně. Museli byste totiž mít štěstí a na flopu dostat něco hodně solidního, pravděpodobnost jde však proti vám.

Pokud tedy hrajete s agresivním hráčem, kterého máte prokouknutého - podle teorie jednoho známého jsou takoví hlavně turečtí hráči - je to sice pěkné, ale nezapomeňte, že u stolu sedí ještě dalších pět/šest/devět lidí a patent na rozum nemáte jen vy.

Vím, že není obtížné začít vidět rudě v případě, když vás blázen nějakou šťastnou náhodou obere. Například před flopem zvýšil s kartami 5-2, zatímco vy jste měli A-K. Na flopu (A-K-5) dostal nejnižší pár (5-5), zatímco vy jste měli dva páry (A-A a K-K), na turnu přišla trojka, ale zpropadený river nahrál bláznovi a dohodil mu triple.

Zachovejte si však chladnou hlavu a ve snaze o mstu a získání "svých" žetonů zpět se s ním nepouštějte do divokých re-raise přestřelek. Taky by se mohlo stát, že vás nakonec oba obere třetí, střízlivě uvažující hráč - znáte to, když se dva perou...

 

Právě se děje

Další zprávy