Do konce roku přibudou další chromebooky od Googlu

tl
8. 6. 2012 16:33
Společnost Google se chce domluvit s dalšími firmami na výrobě jeho chromebooku
Notebook Samsung Series 5 s operačním systémem Chrome OS
Notebook Samsung Series 5 s operačním systémem Chrome OS | Foto: google.com

Internetový velikán Google zatím na výrobě notebooků s jeho operačním systémem Chrome OS spolupracoval pouze s výrobci Samsung a Acer. Nyní to ale vypadá, že se do výroby těchto notebooků, nebo také „chromebooků", zapojí i další společnosti.

Chrome OS je operační systém na bázi Linuxu, jehož hlavním cílem je usnadňovat práci s webem. Jeho základem je open-source software Chromium OS, který spatřil světlo světa v listopadu roku 2009. Na rozdíl od Chromia, které je volně dostupné, je  Chrome OS dodáván pouze do některých zařízení, jako jsou již zmíněné notebooky od Aceru a Samsungu.

Snadné a rychlé

Zatímco první verze Chrome OS fungovaly v podstatě pouze jako webový prohlížeč Google Chrome, dnes už se tento systém více podobá klasickým desktopovým operačním systémům. Veškeré funkce sice stále probíhají skrze prohlížeč, přibyla ale například možnost více spuštěných oken najednou, či správce souborů, který data ukládá jak do paměti počítače, tak do online paměti v podobě cloudové služby Google Drive.

Chromebooky jsou Googlem prezentovány jako lehké a snadno přenositelné počítače s velkou výdrží, které umožňují snadnou a rychlou práci s webem. Díky systému Chrome OS jsou navíc údajně odolné proti virům, malwaru a dalšímu nepříjemnému softwaru.

Asus, Dell nebo Lenovo?

Zprávu o použití Chrome OS do notebooků dalších značek potvrdil viceprezident Googlu Linus Upson v rozhovoru pro server Techradar.com: „Se společnostmi Samsung a Acer se nám pracovalo fantasticky, zejména proto, že se naše názory na inovaci počítačů značně shodují. Nyní jsme se ale dostali do bodu, kdy máme potřebu získat i další partnery, takže ještě tento rok určitě uvidíte pár nových zařízení s naším systémem."

Upson ale nijak nenaznačil, s jakými výrobci se chce Google spojit. Zatím se ale spekuluje o americkém Dellu nebo HP a o čínských společnostech Asus a Lenovo. Rozšířením spolupráce Google nejspíše usiluje zejména o to, aby svůj zatím ne úplně populární systém dostal více do podvědomí uživatelů. Prodeje chromebooků od Samsungu a Aceru totiž úplně nesplnily jeho původní očekávání. 

--------------------------------------------------------------------------------

Notebooky pro vás.

 

Právě se děje

Další zprávy