Dance Dance Revolution - taneční fenomén

Jana Molnárová
18. 2. 2007 0:00
Rytmická hra, která se postupně z Japonska dostala do celého světa a každým dnem pohlcuje nové a nové nadšence. Nechte si ji představit od těch nejzasvěcenějších!

Dance Dance Revolution, nebo-li zkráceně DDR, je počítačový taneční program původem z Japonska. Postupně vám po obrazovce jezdí šipky, které se objevují v rytmu Vaší oblíbené hudby a v podstatě představují taneční kroky. Tyto se pak snažíte ve správném pořadí a chvíli sešlápnout na specielně vyrobené podložce zvané pad a program hlídá, jak dobře vám to jde. DDR je sport, hra i zábava a hlavně je to neuvěřitelně návykové.

Na čem se to hraje?
DDR spatřilo světlo světa v roce 1998 díky japonské firmě Konami a ihned sklidilo obrovský úspěch. Z Japonska si našlo cestu do Asijských částí Kalifornie, o něco později už hrála celá Amerika a nakonec si vybojovalo cestu i sem k nám do Evropy. Dnes už existují verze pro různé platformy včetně PC a věnují se mu lidé z celého světa zhruba od 4 do 60ti let věku. Česká Republika je bohužel maličko pozadu, protože u nás je tato hra teprve dva roky a stále není moc známá, což má následující článek napravit.

Foto: Hratelně.cz

K vlastnímu hraní potřebujete 2 věci. Software se songy a pad. Na PC můžete použít oblíbený a volně šiřitelný prográmek Stepmania, ke kterému snadno najdete i volně stáhnutelné songy. Existují verze i pro Playstation 1 i 2, či XboX, nicméně ty jsou již plnohodnotnou hrou, za kterou musíte něco zaplatit. Všechny programy se pak dají neustále vylepšovat, doplňovat a měnit. Stepmania nabízí standartně pět druhů obtížností: od úplného začátečníka, kdy musíte zvládat něco kolem 30ti kroků za 3 minuty až po experta, kde je nutné zvládat i 10 kroků za vteřinu. (U vyšších obtížností tedy opouštíme slovo hra, protože takový pohyb Vám plně nahradí hodinu aerobiku v tělocvičně.) Věřte, že pravidelný trénink prokazatelně zlepšuje celkovou kondici a postřeh. Pro případ, že by Vás klasické hraní na jedné podložce do čtyř směrů omrzelo, program nabízí i mnoho dalšího. Můžete zkusit hraní na jednom padu do šesti směrů, používat ruce i nohy zároveň, soutěžit mezi sebou na dvou podložkách nebo hrát sami na obou najednou.

Foto: Aktuálně.cz

Tancuj, tancuj, vykrůcaj
Co se týče hudby, té je tu na výběr opravdu mnoho - od irských melodií a country, přes disko a pop, až po temné rockové skladby nebo trance. V současné době existuje něco kolem 15 000 hudebních stop od světově známých skupin či záhadných zvuků z filmů a her. Songy jsou vlastně jen písničky ve formátu mp3 doplněné o soubor s tanečními kroky a soubor s obrázkem, který se Vám ukáže na pozadí. Pokud tedy máte nějaké skladby svého oblíbeného interpreta ve formátu mp3 a jeho obrázek, můžete si k nim ve Stepmanii dopsat "choreografii" a zahrát si.

Pad nebo česky taneční podložka, vypadá jak kousek koberce, který je opticky rozdělen na několik částí. Ty představují konkrétní směry a pod každou z nich je ukrytý sensor, který snímá vaše kroky. V levnější lehké verzi ji označujeme slovem softpad, v robustnější a podstatně těžsí verzi pak hardpad. Pokud najdete taneční automat někde v herně, říkejte mu arkáda. Cena jednoho kusu se pohybuje mezi 1000 4000 korunami. No a kdo pad zatím nemá, může zkusit šipky na klávesnici...

Foto: Aktuálně.cz

Profi hraní
Chcete rady pro začátek? Pokud se zeptáte Jaroslavy Štefánkové (S'Tsung), naší současné nejlepší hráčky DDR v České republice, jak na to, poradí vám zhruba tohle: "vybírejte si rychlejší a rytmické skladby obtížnosti Beginner (začátečník), kde nejsou žádné zákeřnosti a šipky jsou dobře čitelné. Občas zkontrolujte, kde stojíte, pokud se Vám najednou nedaří potvrdit žádná šipka, možná jste se na podložce posunuli. Buďte uvolnění, abyste se mohli hýbat rychle a snadno, nezvedejte nohy vysoko a nedupejte".

Jaroslava hraje už dva roky a má za sebou mnoho úspěchů. Pravidelně vyhrává mistrovství republiky, reprezentovala nás na mistrovství světa i Evropy, kde získala skvělé 3. místo, ve Freestyle turnaji v Temse získala 1. místo a často jezdí po menších zahraničních soutěžích. Pokud chcete patřit mezi 50 nejlepších hráčů světa i vy, počítejte s několikahodinovým tréninkem denně, a když k tomu přidáte třeba večerní běhání v parku, máte dobrý základ. Soutěží se o malé věcné ceny jako trika, klíčenky a hry, ale v Německu nebo Americe jde i o pohár a peníze. Ačkoliv z Vás nikdo boháče neudělá, můžete tak aspoň procestovat celou Evropu nebo dokonce svět.

Situace ve světě a u nás
Česká Republika je výjimečná tím, že tu vznikla DDR komunita, aniž by zde existoval nějaký pravý automat. Hráči ve světě často žádné takové sdružení nemají a přesto se scházejí na nějakém místě, kde je jejich oblíbená arkáda. Prostě se domluví na nějakém termínu a jedou. Je jim jedno, že jedna cesta stojí 40 eur a že se místo srazu nachází 5 hodin cesty od jejich bydliště. Dost často si sebou berou další vlastní hry, které se v herně hrát nedají a tak je paří třeba venku. Taneční automaty pak můžete najít v každé větší herně, na trajektech a dokonce i v hotelích, oblíbené jsou srazy na conech (speciálních srazech fanoušků) nebo u někoho doma. Komunity v zahraničí jsou větší, aktivnější a i když nám Jaroslava hodně pomáhá, přeci jen je celková úroveň hráčů v jiných zemích Evropy daleko vyšší než u nás. Tedy zatím...

Pokud si nejste jistí, že je to ta pravá zábava pro vás nebo vaše děti, nechce se vám nic kupovat ani stahovat, žádný problém. Stačí přijít na kteroukoliv akci pořádanou Czech DDR. Jde o občanské sdružení, jenž bylo založeno téměř přesně před rokem třemi lidmi, kteří této hře pro nohy naprosto propadli. Úkolem sdružení je starat se o všechny, kdo mají rádi DDR a všechny druhy tanečních automatů vůbec, a tak pořádá pravidelné srazy, učí a láká nové duše, účastní se zajímavých akcí, informuje o novinkách, baví děti ve školách, pořádá soutěže a mnoho dalšího. Může Vám také pomoci sehnat veškeré potřebné vybavení pro domácí hraní.

Odkazy:
Oficiální stránky sdružení
Důležité informace najdete i zde nebo zde.

 

Právě se děje

Další zprávy