Crysis - revoluce ve hrách na dosah!

Michal Šuráň
18. 1. 2007 0:00
Nepřímé pokračování Far Cry se k nám blíží mílovými kroky. Pojďme se podívat, jakou revoluci v žánru FPS pro nás tvůrci chystají.
Foto: Hratelně.cz

Když se objevilo Far Cry, bylo to jako výbuch atomové bomby. O hře nebylo dopředu příliš mnoho známo, ale jakmile vyšla, znal ji celý herní svět. Inu výborné technické zpracování a příběh, který se odpoutal od klasického klišé v kombinaci s výbornou hratelností nenechal nikoho v klidu. Po vydání Far Cry změnili vývojáři vydavatele a pod křídly EA Games pro nás chystají nepřímé pokračování s názvem Crysis.

Foto: Hratelně.cz

Korejec versus Mimozemšťan
Jednoho krásného dne se stane něco, co nikdo nečekal. Tedy skoro nikdo. Na téměř opuštěný tropický ostrov dopadne neznámá mimozemská loď a vrátí ho mohutným mrazivým výbuchem do doby ledové. Bohužel, ostrov se nachází nedaleko Severní Koree, a tak tam rudí vládci vypraví své komando, aby od nepřátel z vesmíru získali jejich zbraně, pomocí nichž by mohli nastolit kult dělnické třídy po celém světě.

Foto: Hratelně.cz

Jenže USA tomu nechtějí jen nečinně přihlížet a pošlou na ostrov svoje vlastní komando (tentokrát bez Arnolda). Jenže jak brzy zjistí, proti vetřelcům a jejich zbraním je lidská kůže příliš měkká a kosti příliš křehké. Proto je vyvinut speciální nano-oblek a díky tomu vstupujete do hry vy se jménem Jake Dunn.Zde se hráči otvírá první kapitola hry, kdy bojuje jednak proti vetřelcům, druhak šikmookým severokorejcům, kteří nechtějí na ostrově nikoho jiného. Díky otevřenému prostředí, vysoké umělé inteligenci a minimu předscriptovaných událostí bude záležet jen na vás, zda se budete skupinkám protivníků vyhýbat, nebo je budete kosit po stovkách.

Ani srp s kladivem nejsou věčné
Jenže po čase i tvrdý Stalinista pochopí, že srp je možné ztupit a násadu od kladiva zlomit. Proto si Korea s USA potřesou pravicí a domluví spolupráci, protože na mimozemské tvory sami nestačí. Tím se hráči otvírá druhá kapitola hry, která navazuje na první více, než by se nám mohlo líbit, ale život je prostě krutý. Pokud jste totiž v první kapitole pročistili pluky korejců trochu poctivěji, můžete zapomenout na jejich pomoc a větší část druhého dějství budete po mapách bloudit jako vlk samotář. Pokud jste se ovšem jejich likvidaci spíše vyhýbali, můžete počítat s plnou podporou.

Foto: Hratelně.cz

K dispozici navíc dostanete vojandu Chang, která vám bude zprostředkovávat komunikaci s korejskými vojáky. Kvůli autentičnosti prostředí totiž nebudou umět anglicky. Po shlédnutí prezentačního videa vám můžeme potvrdit, že Chang umí stejně dobře střílet jako překládat. Velké finále samotné hry se bude odehrávat ve třetí kapitole, která je umístěna do útrob mimozemské lodi. Již v tuto chvíli vám bude jasné, že není vše jak na první pohled vypadá a že vetřelci nejsou na Zemi náhodou. Rovněž padne zmínka o jistém vyvoleném a vše začne naznačovat tomu, že to má být vaše virtuální já. Nicméně se nebojte, kvůli tomu, že jste vyvolený, vás do vily nezavřou.

Realistická grafika a pro všechny
Již Far Cry se pyšnilo téměř fotorealistickou grafikou a nebýt nepřátelských žoldáků a mutantů, mohlo by se klidně jednat o virtuální prohlídku tropických ostrovů cestovní kanceláře. Crysis jde však ještě dál. Pokud se díváte na screeny okolo, možná si říkáte, že jsme vám podsunuli fotky z dovolené v Karibiku a na Severním pólu. Jenže takhle bude Crysis na našich monitorech opravdu vypadat. A nebudete dokonce muset mít počítač za 100 tisíc. Vývojáři vyčlenili speciální tým programátorů, který se stará o optimalizaci celé hry a na výsledku je to znát. Nicméně ti s nadupanými oři budou svědky revoluce - stínování, množství destrukce, rozlehlost prostředí, kvalita textur a modelů, pokročilá fyzika, to všechno bude na vrcholu stávajících možností.

Foto: Hratelně.cz

Jaké zbraně dostane vaše virtuální já do rukou, tvůrci prozatím tají, nicméně se přiznali, že řeší dilema, zda hráč bude moci nést pouze dvě jako v reálném světě, nebo hned čtyři, jak jsme viděli ve Far Cry. Nicméně jisté je, že zbraně půjdou vylepšovat. Chcete větší zásobník? Prokousejte se do jisté fáze hry a dostanete jej. Potřebujete lepší míření nebo větší kadenci? Vše dostanete, pokud si to zasloužíte svým postupem ve hře. Na co tvůrci hlavně sází, je speciální nano-oblek. Ten vám dodá více síly, vetší odolnost, tlumí bolest a dokáže obnovovat zdraví. Ze začátku toho sice moc umět nebude, takže zvednete pouze větší balvan, nicméně ke konci byste dokonce mohli zvládnout házet například vozidly.

(R)evoluce multiplayeru?
Celkem nedávno tvůrci odhalili multiplayerové novinky a nutno říct, že se máme na co těšit. Konečně přijde menší (r)evoluce a ne jen kopírování Counter-Strike nebo Battlefield. Na ostrově bude několik budov, přičemž jedna je velitelská a ostatní slouží pro výrobu zbraní nebo vozidel. Na začátku jsou vaše možnosti omezené, nicméně úměrně s počtem zabitých nepřátel roste vaše konto, které můžete využít na koupi lepších vozidel, vylepšení nano-obleku nebo vašich zbraní. Hra skončí ve chvíli, kdy se vám povede zničit protivníkovu velitelskou budovu.

Far Cry byl v mnoha ohledech přelomovou hrou a podle všech indicií bude jeho mladší mladší bratříček Crysis udávat po dlouhou dobu směr vývoje 3D akcí. Rozhodně se máme na co těšit, datum vydání se rychle blíží.

 

Právě se děje

Další zprávy