Beowulf: The Game - filmový nářez

Rosťa Viktorin
11. 9. 2007 0:00
Hambatá Angelina Jolie a spousta drsné akce.
Foto: Hratelně.cz

Každá země má svoje mýty a legendy. A zatímco my opěvujeme Horymíra a jeho věrného oře Šemíka, obyvatelé Velké Británie uctívají hrdinného reka Beowulf. A to i přesto, že je jeho příběh situován do sousedního Dánska.

Už v dobách svého života byl totiž zmíněný hrdina neohroženým válečníkem, který nikdy nešel pro ránu daleko. Shodou okolností však pokaždé stál na správné straně barikády, a bezostyšně pomáhal slabším a utiskovaným. Když ho tedy dánský král Hróthgár poprosil o pomoc, ani vteřinu neváhal a se svými čtrnácti nejvěrnějšími se vydal na dlouhou a strastiplnou cestu, na jejímž konci ho čekal hrůzostrašný nepřítel Grendel. Čistotou svého srdce, a především rozpětím svých ramen však Beowulf dokázal svého soka porazit a odeslat ho do míst, kam ani slunce nesvítí.

Foto: Hratelně.cz

Když se poté vypořádal i s Grendelovou matkou, toužící po pomstě, v Dánsku nezbyl nikdo, kdo by nebohé vesničany tyranizoval. Jako výraz díků ti samí poddaní zavrhli svého krále a darovali sebe sama (i s půdou, samozřejmě) nově se objevivšímu bojovníkovi. Zlo ale nikdy nespí, a když se tedy po čase objeví nová hrozba pro Beowulfovu zemi, náš válečník neváhá a vyráží vstříc nástrahám osudu.

Foto: Hratelně.cz

Výpravné jako film
Jak jste sami jistě pochopili, ve zkratce převyprávěná legendy se rozhodně nemůže pyšnit hlubokými filosofickými myšlenkami, ani překvapivými zvraty. Jako námět pro film, potažmo hru, však splňuje všechny nezbytné předpoklady a dává tak příležitost ničím a nikým neomezené zábavě. Beowulf je totiž novým počinem Roberta Zemeckise, kterému animovaní herci a počítačová animace vůbec během Polárního expresu učarovali natolik, že se odhodlal vstoupit podruhé do stejné řeky.

Byť tentokrát vyměnil vánoční podívanou pro nejmenší s Tomem Hanksem za brutální akční nářez, kde se bude promenádovat nahá Angelina Jolie nebo Anthony Hopkins (ten naštěstí zůstane zahalen). Jak to již u podobných spoluprací bývá, vývojáři hry mají k filmařům velmi blízko, kreslířům mohou koukat doslova přes rameno a všechny důležité materiály tak využít ve své hře, která se bude s filmem náramně doplňovat. Přesněji si prožijeme 30 let Beowulfova života a zažijeme okamžiky, které budou ve filmu jen nastíněny. Z toho také samozřejmě vyplývá, že ve hře uvidíme i uslyšíme filmové herce, resp. jejich zdigitalizovanou podobu.

Foto: Hratelně.cz

Odpovídající brutalita
Tvůrci také slibují naturalistické zpracování, jenž bude věrně kopírovat válečnické řádění oné doby, což s sebou nutně přinese hektolitry krve, zlámané kosti a nářky poražených (dodávat, že hra nebude přístupná hráčům do 16 let je myslím zbytečné). Ne nadarmo se o Beowulfovi tradovalo, že disponuje silou třiceti dospělých mužů. Nevěříte? Už brzy se budete moci přesvědčit na vlastní kůži. Prostřednictvím dnes probíraného titulu se totiž dostanete ke všem speciálním chvatům a kombům, které bude mít váš hrdina k dispozici, a s nimiž se pokusíte zvrátit průběh bitvy.

Beowulf: The Game si totiž zakládá na propracovaném soubojovém systému, za jehož přispění budete moci drtit a sekat nepřátele. jak jen to bude možné. Ve vašem nelehkém úkonu by vám přitom měla pomáhat nejen nadlidská síla, ale rovněž jednotlivá komba, která budete moci skládat za sebe a tvořit tak takzvaná "über-komba", kdy dotyčného umlátíte holýma a neumytýma rukama. Nebude-li to stačit, budete moci využít magie, a na několik málo okamžiků několikanásobně zlepšit své schopnosti. Pozor jen abyste nepřebrali. Pokud si neradi zahráváte s temnými silami, zůstává tu pro vás už jen neoblíbená možnost změnit se v berserka, ultimátní mašinu na zabíjení, která zuřivě seká napravo nalevo, a nehledí na zranění.

Foto: Hratelně.cz

Bůh války kuje nové železo
Podle toho, co jsme mohli vidět na Games Convention, hra vypadá jako God of War nové generace. Možná právě proto, aby se francouzští vývojáři mohli vyhnout podobným srovnáváním, a my se jim ani nedivíme, že se nechtějí měřit s nejlepší mlátičkou pro platformy minulé generace, přišli s několika vylepšeními. Prvním je partička Beowulfových spolubojovníků, kteří mu budou oporou v tuhých soubojích s početnými skupinami nepřátel. Ty budete moci také lehce ovládat, případně ovlivňovat a podporovat v boji.

Další jsou z bojů vyplývající a tolik potřebné zkušenostní bodíky. I zde nakonec přijde ke slovu postupné levelování a trvalé zlepšování atributů. To by však mělo být možné pouze v takzvaném "základním městě", z něhož budete vyrážet na svá krvavá tažení, jehož podoba se má měnit podle vašeho průchodu hrou. Beowulf tedy bude přímočarou rubanicí, kdy se budou střety s nepřáteli míchat s typický bossfighty. Ostatně podobné havěti by měla být ve hře i ve filmu slušná řádka. Během prezentace nám byl třeba ukázán začátek hry, kdy jste si to museli rozdat na férovku s několika mořskými nestvůrami naráz, přičemž k vidění byl opět obligátní systém "běží dramatická animace, zmáčkni tlačítko".

Foto: Hratelně.cz

Jak se zdá, Beowulf: The Game má vskutku dobře našlápnuto, a i když rozhodně neapeluje na nejlepší hru letošního roku, věřím, že bez větších obtíží zvládne zabavit široké masy prostým, leč úchvatným příběhem, a příjemným zpracováním, které z Beowulfa dělá perského prince západu (hra by totiž měla být doplněna o nejrůznější akrobatické šílenosti, se nimiž jsme se měli možnost setkat prostřednictvím série Prince of Persia). Beowulf vyjde v listopadu spolu s filmem na PC, Xbox 360 a PlayStation 3, Hru má u nás na svědomí Cenaga, která také připravuje lokalizovanou PC verzi formou titulků.

 

Právě se děje

Další zprávy