BattleForge - revoluční RTS?

Jan Bičan
5. 8. 2008 0:00
Strategie, jak ji neznáme.
Foto: Hratelně.cz

Pokud vás již nebaví ohraná RTS dílka a uvítali byste s maximálně rozevřenou náručí něco nového, tak v tom případě jste nyní na správné adrese. Tvůrci z EA Phenomix totiž pro nás v útrobách svých pracovišť kutí dle jejich slov doslova revoluční počin, který nese název BattleForge. Revoluční má být zejména v tom, že dáme vale takřka všem starým RTS principům (nebudeme si již stavět opevnění, těžit suroviny, provádět různé výzkumy a tak podobně) a spolehneme se především na námi vytvořený balíček hracích karet.

Ano, v BattleForge budou hrát obrovskou roli jakési magické karty, s jejichž pomocí budeme realizovat veškeré akce jako např. vyvolání kouzla, se kterým lze zvrátit téměř prohranou bitvu; přivolání silného monstra na pomoc či zbudování různých opěrných bodů, ve kterých si naše jednotky budou moci dát oddech a načerpat dostatek nových sil.

Foto: Hratelně.cz

Na počátku hry dostaneme základní set takových karet, jež ovšem žádnými velkými schopnostmi zrovna neoplývají. Za každou vítěznou bitvu nám bude do vínku přidána nějaká ta nová karta, takže se naše možnosti zanedlouho rozrostou. Občas se ale může stát, že v boji získáte kartu, kterou již vlastníme, proto ji lze dle libosti vyměnit s ostatními hráči na online trhu. Pokud však toužíte po těch nejmocnějších kartách, budete muset sáhnout do peněženky, jelikož jen tak se dostanete ke vskutku speciálním balíčkům.

Bohužel do každé bitvy si nelze vzít karet dle přání, nýbrž si vybereme pouze dvacítku z našeho naditého paklu. Neustále nás to vlastně donutí k taktizování, neboť perfektně sladěný balíček dokáže dělat pěkné divy, zejména pak s jednotkami nepřítele. Karty ale rovněž nemůžeme vytasit kdykoliv se nám jen zlíbí. Na mapě budou nerovnoměrně roztroušeny opěrné body, jež v sobě ukrývají jedinou surovinu, a sice sílu. A právě určitá hladina síly je potřeba k využívání karetních triků, přičemž čím bude karta lepší, tím víc šťávy sežere. Občas budeme tudíž nuceni dávat si velký pozor na to, abychom sílou zbytečně nerozhazovali.

Foto: Hratelně.cz

Co se týče příběhové linky, zjevně nebude hrát takovou roli, jako tomu bývá v jiných titulech. Ačkoliv vývojáři o ději nechtějí mnoho prozradit, existuje již alespoň jeho základní nastínění. S lidskou rasou to nevypadá zrovna růžově a to díky tomu, že byla nechtěně zamíchána do odvěkého konfliktu mezi bohy a obry. Lidé z této nevole vybruslí jedině tak, že povrch zemský zbaví veškerých temných sil. Ještě než nás ovšem strhne vír pořádných bitek, budeme nuceni vybrat si ze čtyř ras, přičemž každá z nich nabídne naprosto odlišné jednotky, schopnosti, karty a styl boje. Volit tedy budeme z rudé armády, která se specializuje na drtivé útoky, modří budou pro změnu využívat regenerační kouzla a obranou taktiku, zelení jsou spjati s přírodou a poslední fialový budou mít co do činění s nemrtvými.

Foto: Hratelně.cz

BattleForge je dle slov autorů zaměřen převážně na online hraní. Proč? Phenomix totiž nějakou dobu pečlivě zkoumali, co na herním trhu chybí a rovněž co hráče nejvíce baví a zajímá. Došli tak k závěru, že současné hráčské publikum upřednostňuje MMORPGéčka a hraní ve skupinách. Ve finální verzi hry se tedy proto budeme moci seskupovat do družin (chcete-li gild) a nebudeme bojovat sami za sebe, nýbrž budeme spolupracovat v tuhých bojích s ostatními, v čemž prý bude tkvít naše největší síla. Nikdo nás však do gildy nenastrká násilím, protože veškerá rozhodnutí zůstanou na našich bedrech.

Foto: Hratelně.cz

Ve finální verzi bychom se pak měli setkat hned s několika odlišnými multiplayerovými módy, přičemž chybět samozřejmě nebude naprostý základ - hráč proti hráči. Na jedné jediné mapě se pak může sejít až 12 hráčů, což ale občas může lézt věru na nervy. Protivníka totiž nejrychleji rozmetáme tak, že budeme spolupracovat a pokud se tedy budeme ve dvanácti domlouvat, jaký bude další krok, nebude to zrovna záležitost na pár okamžiků. Aby nás nepřítel neroznesl na kopytech ještě dříve, než se domluvíme na dalších krocích, rozdělíme se do několika skupinek a budeme si každý hrát na svém písečku. Ačkoliv se ve hře setkáme i s jakousi kampaní, nelze ji hrát jinak, než přes server s kamarády. Alespoň nebudeme muset platit měsíční poplatky, jako ve World of Warcraft, připojení k internetu je ale při koupi hry nutností.

BattleForge na nás tedy zapůsobil převážně kladným dojmem a již teď se nemůžeme dočkat na ony masivní online bitky dvanácti hráčů najednou. To vše navíc v perfektním vizuálním kabátku a s ozvučením na světové špičce. Tento titul překypující potenciálem se na pultech obchodů objeví již na podzim tohoto roku, a to exkluzivně na platformu PC.

 

Právě se děje

Další zprávy