Ace Combat: Fires of Liberation - dojmy z dema

Jiří Škrampal
21. 7. 2007 0:00
Jak vypadá legendární letecká akce na nové platformě?
Foto: Hratelně.cz

Namco Bandai vypustilo demoverzi nejnovějšího pokračování populárního akčního simulátoru. Blýská se na zlaté časy konzolových leteckých simulátorů? Na Xbox 360 určitě, jelikož souboje v oblacích jsou na této platformě silně nedostatkovým zbožím. Dá se tedy pochopit, že Microsoft si zaplatil exkluzivitu (spekuluje se, zda jen časovou) série, která hodně dlouho znamenala Sony PlayStation.

Ace Combat už brouzdá herní oblohou pěkných pár let a zaslouženě si vydobyl spousty fanoušků. Nejde bohužel (nebo bohudík) o skutečný letecký simulátor, po kterém spousta hráčů volá, naštěstí si na něj ani nehraje. Ace Combat byla vždycky více či méně zběsilá akce v nablýskané grafice, ke které se v posledních dílech na PS2 přidala ještě úžasná atmosféra. Je neznámou, jestli hráčům přechod na novou generaci konzolí Ace Combat přinese i nový zážitek. Na palčivou otázku nám částečně odpověděla hratelná demoverze.

Foto: Hratelně.cz

Zapínáme forsáž!
V demu jsme měli možnost nahlédnout nejnovějšímu dílu pod kapotu jen v jediné, zato však pořádně reprezentativní misi. Na začátku nás chytla za oko působivá enginová sekvence, která okázale demonstrovala, že modely letadel jsou opět vypracovány s neuvěřitelným smyslem pro detail. Hodnocení grafické stránky je ale trochu ošemetná věc. Jak jsme byly na začátku (již standardně) upozornění, demo v žádném případě neukazuje kvality finálního produktu (a zřejmě ani všech vypuštěných screenshotů), v což po shlédnutí hry v akci tak trochu doufáme. Na jedné straně se sice na všech letadlech elegantně odráží sluníčko díky HDR efektům, moře je zpracované úchvatně a celé to jede ve vysokém rozlišení.

Foto: Hratelně.cz

Nicméně na straně druhé ale celkový dojem z grafiky působí jen jako velice lehký facelift enginu, který poháněl Ace Combat na PlayStation 2 . Několik nablýskaných detailů celkovému vzhledu příliš nepomáhá a stromy tvaru jehlanu už vůbec ne. Krajinu složenou s hranatin jsme mohli na PS2 s klidem přehlížet, ale tohle je prosím Xbox 360 pilotky a piloti. I tak nemůžeme v žádném případě říci, že by hra vypadala vyloženě špatně, jen se dostavilo mírné zklamání z toho, že technologický rozdíl mezi současným a minulým dílem rozhodně není rozdílem generačním.

Raketový déšť
To samé, co bylo řečeno o technické stránce, platí i zbytku dema. Tentokrát to ale není vůbec na škodu, protože nejnovější Ace Combat může navazovat na hratelnost svých předchůdců, která byla doslova vymazlená. Opět máte stíhačku naloženou nepředstavitelným množstvím raket (v demu konkrétně 99 běžných naváděných raket a 40 speciálních s prodlouženým doletem, které můžete vypustit až čtyři najednou) a stejně nepředstavitelný počet letadel na sestřelení.

Foto: Hratelně.cz

V jedné misi tedy musíte střílet všechno, co kovová křídla má, aby pak přiletěla letka bombardérů, srovnala celé město, nad kterým se bojuje, se zemí a vy jste museli vzít do zaječích, aby vám také nepocuchali peří. Holt, vaše země je v ohrožení neznámým nepřítelem, který má zatím drtivou převahu. Demoverze je tak hustě atmosférickou akcí, kterou dotváří bombastická hudba spolu s prezentací příběhu. Ta probíhá, stejně jako v minulých dílech, prostřednictvím rozhovorů mezi piloty přímo v akci, což hře dodává oproti ostatním podobně zaměřeným hrám úplně jiný rozměr. I když se to dá jen stěží nazvat novinkou, evidentně to stále funguje.

Herní systém to sice v principu příliš neumožňuje, ale jak naznačuje hratelná ukázka, nemusí jít vždy jen o to vystřílet všechny nepřátele. Průběh naší mise se v jejím průběhu dramaticky změnil a z prostého "všechny vystřílej" se nakonec stal zoufalý úprk a boj o holý život. Pokud i v plné verzi Ace Combat 6 předvede zajímavé a dynamicky se rozvíjející scénáře a grafici ještě trochu uhladí technické zpracování, čeká hráče na Xbox 360 na podzim nezapomenutelný pilotní zážitek. Schválně, jak moc jim budou moci majitelé PlayStation 3 závidět (případně jak dlouho).

 

Právě se děje

Další zprávy