Svaz vinařů navrhuje minimální cenu za ethanol u tichého vína

ČTK ČTK
28. 11. 2023 13:15
Svaz vinařů navrhuje minimální cenu za ethanol u tichého vína

Svaz vinařů místo zavedení spotřební daně prosazuje zavedení minimální ceny za obsah ethanolu ve víně. Po dnešním jednání meziresortní skupiny ke zdanění tichého vína to novinářům řekli prezident Svazu vinařů Martin Chlad a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle ministra se proto skupina bude zabývat i touto variantou vedle zavádění spotřební daně.

Podle Chlada je sektor vinařství specifický tím, že se ho týká speciální evropská i tuzemská legislativa. Trh je zároveň podle něj velmi netransparentní a je potřeba směřovat k úpravě zákona o vinařství a vinohradnictví. "Pro nás je nesystémové, aby docházelo ke změně ve spotřební dani bez toho, abychom to řešili v rámci evropské směrnice," řekl.

Poznamenal, že například je potřeba jasně definovat, kdo je malý, střední, nebo velký vinař. Podle Chlada je zavedení minimální ceny ethanolu cesta, jak reagovat na rizikovou konzumaci alkoholu v kategorii nejlevnějších vín, která by zdražila.

Podotkl, že dvě třetiny spotřeby vína se dováží. Podle dat Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) byla průměrná cena vín z dovozu za první tři čtvrtletí 28,10 koruny za litr a dovezlo se přes 863 tisíc hektolitrů vína, což je zhruba stejné množství, jako vyrobí za rok čeští vinaři. Přes 30 procent však například tvoří víno z Maďarska, u kterého je průměrná cena za litr 15,80 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy