Stávka na německé železnici skončila, vlaky jezdí opět podle běžného řádu

ČTK ČTK
29. 1. 2024 8:18
Stávka na německé železnici skončila, vlaky jezdí opět podle běžného řádu

Stávka na německé železnici v noci na dnešek předčasně skončila, vlaky až na výjimky jezdí podle běžného jízdního řádu. Dnes ráno to řekl mluvčí železničního koncernu Deutsche Bahn (DB) Achim Stauss. Obnoveno je i spojení s Českem, kde ale cestující musí počítat s výlukami a přestupy. Stávka za vyšší mzdy měla původně trvat do dnešního večera, zástupci DB a odborů strojvedoucích GDL se dohodli na jejím předčasném ukončení.

"Stávka byla ukončena předčasně v 02:00. Aby mohly všechny vlaky opět vyjet na čas, přeplánovali jsme jízdu tisíců spojů a také mnohé směny našich zaměstnanců," řekl Stauss. "V dálkové dopravě od rána dochází jen k ojedinělým omezením. V regionální a městské železniční dopravě ale musí cestující ještě po celý den počítat s omezeními, která se ale liší region od regionu," dodal.

Výluky se týkají i cestujících z Česka, například vlaky EuroCity z Prahy do Berlína jsou v úseku mezi Ústím nad Labem a Drážďany kvůli plánované výluce nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Prozatím s přestupem vyjely také vlaky mezi Prahou a Mnichovem. Z pondělí na úterý pak bude obnoven provoz nočních vlaků na trase Štýrský Hradec - Praha - Berlín a Praha - Lipsko - Curych.

Dráhy DB a odbory GDL se o víkendu domluvily, že stávka, která byla od listopadu čtvrtá, skončí dříve a že obě strany opět začnou jednat. Nová dohoda o mzdách by mohla být do začátku března, do té doby další stávka nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy