Stát již letos zrušil dotaci pro potravinářské podniky, měla skončit v roce 2024

ČTK ČTK
22. 8. 2023 13:13
Stát již letos zrušil dotaci pro potravinářské podniky, měla skončit v roce 2024

Ministerstvo zemědělství pro letošní rok zrušilo dotační program ze státního rozpočtu pro potravinářské firmy. Rozdělit se mělo 230 milionů korun. Vyplývá to z informací o národních dotacích, které ministerstvo zveřejňuje na webu. Podporu z programu čerpaly firmy z holdingu Agrofert, Madeta nebo například společnost Hamé. Vláda v květnu uvedla, že dotační program bude zrušen od příštího roku jako součást jejího ozdravného balíčku. V příštích dvou letech se má podle plánu vlády v zemědělských dotacích ušetřit přes deset miliard Kč ze státního rozpočtu. Ministerstvo doposud neuvedlo, že se dotační program zruší letos.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová pro ČTK označila nulovou dotaci pro letošní rok za "ránu pod pás" vzhledem k tomu, že firmy již mají rozpracované projekty a žádaly o dotace. "Většina dotčených podniků je na hranici střední velikosti a protože evidují i zaměstnance podnikových prodejen nebo například dopravu, spadnou pak mezi velké podniky. V porovnání s ostatními podniky v Evropě i ve světě rozhodně nepatří mezi velké," řekla.

Dotace na zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků čerpaly hlavně podniky, které zpracovávají maso jako Vodňanská drůbež, Maso uzeniny Písek či mlékárny jako například Olma nebo Mlékárna Klatovy. Využívala je i společnost Bohemia Sekt nebo Intersnack, která vyrábí brambůrky Bohemia Chips. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Dotace u některých firem dosahovala v loňském roce kolem 20 milionů Kč. Téměř 22 milionů dostal například jeden z největších zpracovatelů masa Rabbit Trhový Štěpánov. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun. Podobnou částku čerpal také výrobce lahůdek a rybích produktů Delimax.

 

Právě se děje

Další zprávy