Správa železnic začne v září stavět novou zastávku Pardubice - centrum

ČTK ČTK
23. 8. 2023 12:28
Správa železnic začne v září stavět novou zastávku Pardubice - centrum

Správa železnic (SŽ) začne v září stavět novou zastávku Pardubice - centrum. Cestujícím se tak od poloviny příštího roku výrazně zlepší dostupnost středu města. Budou sem zajíždět vlaky z Jaroměře a Hradce Králové a zároveň bude sloužit pro obrat souprav zajišťujících spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

"Příprava stavby probíhala už v rámci modernizace pardubického uzlu. Cílem je totiž co nejefektivnější souběh obou našich investic tak, aby výstavba nové zastávky negenerovala zásahy do již modernizované infrastruktury stanice. Práce skončí v květnu příštího roku a od 9. června zde už budou pravidelně zastavovat vlaky," uvedl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Zastávka bude u podchodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici. Do podchodu je již napojen nový tubus, který je zatím zaslepený, na něj naváže zastřešená část šikmého chodníku. Cestující se dostanou na nástupiště také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

Zastávku bude tvořit oboustranné nástupiště o délce 140 metrů a šířce téměř devět metrů mezi dvěma novými kolejemi. Přístup cestujících zajistí kryté šikmé chodníky široké tři metry. Výška nástupiště umožní pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Projekt počítá také s přístřešky, lavičkami a osvětlením perónu včetně přístupových cest stejně jako s instalací informačního a orientačního systému, rozhlasu a kamerového systému.

 

Právě se děje

Další zprávy