Sněmovní rozpočtový výbor podpořil koaliční úpravy konsolidačního balíčku

ČTK ČTK
30. 8. 2023 11:20
Sněmovní rozpočtový výbor podpořil koaliční úpravy konsolidačního balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podle očekávání doporučil dolní parlamentní komoře přijetí vládního konsolidačního balíčku s úpravami, na kterých se dohodla vládní koalice. Koaliční úpravy nemají snížit příjmy státu, s nimiž počítal vládní návrh. Poslanci opozičního hnutí ANO podle své předsedkyně Aleny Schillerové předloží návrhy až při projednávání balíčku na zářijové schůzi Sněmovny.

Koalice se na rozdíl od vládního návrhu rozhodla zachovat například daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období, což požadovali zaměstnavatelé i odbory. Sazbu daně z přidané hodnoty pro časopisy a noviny chce sjednotit na 12 procentech, původně pro noviny navrhovala 21procentní sazbu.

Navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku by podle vlády měly zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Návrh zákona má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

 

Právě se děje

Další zprávy