Sněmovna schválila rámcovou dohodu mezi Evropskou unií a Chile, může prospět vývozu

ČTK ČTK
12. 9. 2024 12:28
Sněmovna schválila rámcovou dohodu mezi Evropskou unií a Chile, může prospět vývozu

Sněmovna ve čtvrtek vyslovila souhlas s ratifikací rámcové dohody mezi Evropskou unií, jejími členskými státy a Chile. Dokument by kromě jiného mohl zvýšit objem vývozu z EU do této jihoamerické země až o 4,5 miliardy eur, tedy o víc než 111 miliard korun.

Dohoda má po svém vstupu v platnost nahradit dosavadní asociační dohodu mezi Chile a EU podepsanou v roce 2002. Podle důvodové zprávy dohoda kromě jiného posílí ekonomickou odolnost obou stran. Senát svůj souhlas s dohodou vyslovil už na konci července.

Podle serveru Businessinfo.cz, který provozuje agentura CzechTrade, směřují české investice v Chile především do energetického a potravinářského sektoru. Mezi perspektivní obory ekonomické spolupráce patří podle serveru důlní, těžební a ropný průmysl, energetický průmysl nebo například informační a komunikační technologie.

Chile je první zemí Latinské Ameriky a Karibiku, která takovou dohodu s Evropskou unií podepsala. "EU má v chilské zahraniční politice privilegované postavení. Pro EU je Chile blízký partner svými pozicemi, je to typicky spřátelená země a také se dá říci, že téměř vždy hlasuje s Evropou," řekl v červenci v Senátu ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Unie je pro Chile třetím největším obchodním partnerem po Číně a USA. Letos si Česko připomíná 100 let od navázání diplomatických vztahů.

 

Právě se děje

Další zprávy