Slovenský úřad povolil skupině Kaprain převzít mediální skupinu Mafra

ČTK ČTK
8. 2. 2024 15:31
Slovenský úřad povolil skupině Kaprain převzít mediální skupinu Mafra

Slovenský antimonopolní úřad PMÚ povolil skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka převzít mediální skupinu Mafra, českého provozovatele rozhlasových stanic Londa a chemičku Synthesia od svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše. Úřad o tom informoval ve čtvrtek, jeho rozhodnutí je pravomocné. Transakci už dříve schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Spojení podle PMÚ nenaruší hospodářskou soutěž na trhu. Slovenský úřad se při posuzování transakce zvláště zaměřil na oblast chemického průmyslu. Součástí Kaprainu je také slovenská chemička Fortischem.

Na Slovensku podniká i mediální skupina Mafra, která v zemi například vydává různé tištěné tituly včetně listu Hospodárske noviny.

Firmy oznámily dohodu o prodeji loni v září. Pražák si nákupem rozšiřuje záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní také českou Spolchemii.

Mafra v Česku vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem webů iDNES.cz, Expres.cz nebo vyhledávače jízdních řádů iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dříve. Společnost Londa je provozovatelem rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice vyrábí produkty pro odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a organické a anorganické chemikálie. Předloni zvýšila zisk po zdanění o 19 milionů na 183 milionů korun. Spolchemie ze skupiny Kaprain patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot.

 

Právě se děje

Další zprávy