Lidé si v listopadu připlatili za alkohol i jídlo. Zdražování potravin ale zpomalilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 12. 2020 10:04
Spotřebitelské ceny v listopadu počtvrté za sebou zpomalily meziroční růst, tentokrát na 2,7 procenta z říjnových 2,9 procenta. Na zpomalení měly největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů, zmírnilo třeba zdražování masa, ovoce nebo brambor. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Například cena brambor byla meziročně nižší o zhruba 20 procent a dosáhla hodnoty 12 korun za kilogram," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Maso zdražilo v listopadu o 1,1 procenta, ovšem v říjnu to bylo téměř o pět procent. Za ovoce lidé platili více asi o sedm procent, v říjnu to bylo zhruba 14 procent. 

Na meziroční zvyšování cenové hladiny mělo v listopadu opět největší vliv zdražení alkoholu, tentokrát o 3,4 procenta, a tabáku o téměř 15 procent. Za nájemné dali lidé o dvě procenta více než loni, elektřina byla dražší o 3,3 procenta a více stálo také vodné a stočné. Zlevnil naopak zemní plyn.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny stagnovaly. Proti letošnímu říjnu zdražila třeba zelenina, vejce, cukr, víno nebo tabák. Méně se platilo za pohonné hmoty nebo vybavení do domácnosti.

"Zatímco inflace v předešlých měsících překvapovala spíše vyššími hodnotami, od září se situace otočila a růst cen zpomaluje. Hlavní překvapení však bylo obvykle v rozkolísaných cenách potravin, což byl případ i listopadového zpomalení inflace, nikoli v cenách služeb," uvedl k tomu analytik ING Bank Jakub Seidler.

Proti odhadu ČNB je nyní inflace níže o 0,2 procentního bodu. "V naší prognóze počítáme se zpomalováním inflace v horizontu roku především z důvodu oslabené ekonomiky. Čekáme mírnější růst cen potravin. Ceny u čerpacích stanic by měly působit mírně desinflačně. Rychlejšímu poklesu inflace bude v příštím roce bránit opětovné navýšení spotřebních daní na tabák a alkohol. Pro letošek čekáme inflaci v průměru 3,2 procent a příštím roce pak 2,3 procent," komentoval to ekonom Michal Brožka z Komerční banky.

Podobné stanovisko zastává také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Pozvolné zpomalování cenových tlaků bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Trend zpomalující inflace ke dvěma procentům však může v příštím roce zastavit expanzivní fiskální politika, např. zrušení superhrubé mzdy, což začíná ve zvýšené míře akcentovat i Česká národní banka," řekl Novák.

Statistici ve čtvrtek zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za říjen. Ceny v exportu meziročně vzrostly o 3,2 procenta a dovozní ceny po pěti měsících poklesu stouply o 0,6 procenta. V obou případech byl vývoj cen ovlivněn zdražením strojů a dopravních prostředků. Meziměsíčně se ceny vyváženého zboží zvýšily o 1,5 procenta a dováženého o 1,6 procenta, přispělo k tomu oslabení koruny.

"Slabší koruna vůči euru pomáhala také k růstu cen v meziročním porovnání. Růst dovozních cen byl však v meziročním porovnání limitován zejména více než dvacetiprocentním poklesem cen minerálních paliv," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

 

Právě se děje

Další zprávy