Rozpočtová rada: Bez úpravy výdajů nelze očekávat dodržení schodku

ČTK ČTK
7. 9. 2023 13:15
Rozpočtová rada: Bez úpravy výdajů nelze očekávat dodržení schodku

Bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. V pravidelném čtvrtletním stanovisku to uvedla Národní rozpočtová rada. Podle ministerstva financí je ale na podobná varování brzy a plánované úspory, které zajistí dosažení schodku, jsou podle něj realistické. Rada také upozornila, že návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky konzervují deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle rady je to střednědobě neudržitelné, žádá pokračování v konsolidaci veřejných financí.

Rada upozornila, že celkové saldo rozpočtu bude záležet na poměru příjmů z mimořádných energetických opatření a kompenzací lidem a firmám, který bude zřejmě negativní. Proti dodržení schodku podle ní působí také mimořádná valorizace důchodů z června a chybějící peníze z Modernizačního fondu EU. Vyšší než plánovaný výběr daní podle rady nedokáže tyto výpadky kompenzovat.

"Na varování Národní rozpočtové rady o nenaplnění rozpočtu letošního roku je podle názoru MF příliš brzy. MF stále počítá s úsporou v provozních výdajích státu do konce roku ve výši 15 až 20 miliard korun, které by měly zajistit dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. Tyto úspory MF vidí jako realistické," uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Petra Vodstrčilová. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že dohodu o úsporách čeká do poloviny září.

 

Právě se děje

Další zprávy