Roman definitivně končí v ČEZ, nahradit jej má Mejstřík

Ekonomika Ekonomika
24. 10. 2013 14:08
Podle informací týdeníku Ekonom rozhodne o změně páteční valná hromada.
Martin Roman
Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po téměř deseti letech zřejmě končí éra Martina Romana v energetické společnosti ČEZ. Podle informací týdeníku Ekonom opustí její bývalý šéf v pátek pozici předsedy dozorčí rady. Jeho nástupcem bude s největší pravděpodobností známý ekonom Michal Mejstřík.

Žádný z hlavních aktérů připravené změny se však nechce k věci konkrétněji vyjádřit. "Takové fámy jsou před každým jednáním dozorčí rady. Nikdy jsem je nekomentoval a nebudu to dělat ani tentokrát," reagoval Roman v SMS zprávě.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž týdeníku Ekonom potvrdil, že se v pátek koná řádné zasedání dozorčí rady společnosti. "Na programu je pouze kooptace na volné místo v radě, jiné změny ve složení na programu nejsou," poznamenal. Týdeník ale připomíná, že podobně "citlivé" body se na program jednání zařazují až na poslední chvíli.

Romanovým nástupcem by se měl stát Michal Mejstřík, šéf poradenské firmy EEIP, vysokoškolský profesor a člen Národní ekonomické rady vlády. Od března 2011 je předsedou dozorčí rady Českého aeroholdingu, v minulosti hájil zájmy státu v třech plynárenských firmách. Ani Mejstřík však nechce v tuto chvíli nástup do ČEZ komentovat.

Ke zprávě o výměně šéfa kontrolního orgánu ČEZ se nevyjádřilo ani ministerstvo financí, do jehož kompetence správa státních podílů v klíčových firmách spadá.

Martin Roman vedl ČEZ od února 2004 do září 2011, kdy z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva odstoupil. Následně obsadil funkci předsedy dozorčí rady, novým ředitelem se stal dlouholetý Romanův spolupracovník Daniel Beneš.

Romanova pozice se s přibývajícími aférami a podezřeními stala neudržitelnou. Týdeník Ekonom připomíná prodej inženýrské společnosti I&C Energo, patnáct miliard uvízlých v akciích maďarského koncernu MOL, pětimiliardovou ztrátu z působení v Albánii či spekulace o utajeném Romanově podílu v plzeňském Škoda Holdingu.

 

Právě se děje

Další zprávy