Realitní magnát Vítek se rozpíná. Třetí nejbohatší Čech vydělal přes 12 miliard korun

Milan Mikulka Adam Váchal Milan Mikulka, Adam Váchal
3. 4. 2017 11:00
Skupina CPI Property Group výrazně zlepšila své hospodářské výsledky. Vítek je největším vlastníkem maloobchodních ploch v Česku a jedním z největších majitelů hotelů a provozovatelů nájemního bydlení.
Radovan Vítek na fotografii z roku 2012.
Radovan Vítek na fotografii z roku 2012. | Foto: Matej Slávik

Praha - Skupina CPI Property Group loni vydělala přes 12 miliard korun, což je zhruba pětinásobek předloňské částky. Hodnota aktiv společnosti dosáhla v přepočtu 153 miliard korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu.

Devadesátiprocentní podíl ve skupině tvoří Radovan Vítek, třetí nejbohatší Čech. Právě realitní impérium CPI dělá z Vítka největšího vlastníka maloobchodních ploch v Česku, jednoho z největších majitelů hotelů a provozovatelů nájemního bydlení.

Největší obchod si Vítek připsal teprve před pěti dny. Koupil jedenáct nákupních center a kancelářských budov ve střední Evropě. Zaplatil za ně v přepočtu přes 18 miliard korun. Z nově získaných budov mu poplyne každý týden nájem milion eur, zejména od obchodníků a firem z Budapešti, ale třeba i z center Géčko v Českých Budějovicích, Bondy v Mladé Boleslavi či Nisa v Liberci.

Realitní skupina mohla narůst ještě víc, kdyby jí vyšly všechny loňské plány. Vítek se například snažil získat zhruba 1500 vlakových nádraží v Česku. Českým drahám za ně nabídl čtyři miliardy korun, ty je ale podle původního plánu převedly na Správu železniční dopravní cesty za 3,3 miliardy.

Vítek se také zajímal o jeden z největších loňských realitních obchodů v Česku − prodej nákupního centra Olympia v Brně. To nakonec získala zhruba za 10 miliard korun hamburská investiční skupina Deutsche EuroShop.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy