Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z Běloruska

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z Běloruska

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International prodává svůj 88procentní podíl v místní bance Priorbank JSC. Banka to uvedla ve svém pátečním sdělení. Očekává se, že transakce, kterou se rakouský finanční ústav stahuje z běloruského trhu, bude završena v letošním posledním čtvrtletí.

Raiffeisen Bank uvedla, že jí transakcí vznikne ztráta zhruba tři sta milionů eur (7,5 miliardy korun). To podle agentury Reuters znamená, že Raiffeisen Bank International prodala banku v Bělorusku zhruba za polovinu jejího vlastního kapitálu.

Novým majitelem dceřiné banky v Bělorusku bude společnost Soven 1 Holding. Konečným příjemcem bude podle mluvčího Raiffeisen Bank společnost Suhail Al Otaiba, která sídlí ve Spojených arabských emirátech. Rakouský finanční ústav uvedl, že prodejem zcela opouští trh v Bělorusku a plní tak strategii snižování rizik ve východoevropském regionu.

Evropská centrální banka a rovněž americké úřady vyvíjely v posledních měsících na Raiffeisen Bank značný tlak, aby ukončila své podnikání v Rusku a Bělorusku. Podnikání v Rusku finanční ústav aktuálně omezuje, ale prodej tamních aktiv mu nedávno zakázal ruský soud.

 

Právě se děje

Další zprávy