Raiffeisenbank zavádí poplatek 1000 USD za převod v dolarech na ruské účty

ČTK ČTK
21. 8. 2023 14:47
Raiffeisenbank zavádí poplatek 1000 USD za převod v dolarech na ruské účty

Rakouský finanční ústav Raiffeisenbank zavádí poplatek v minimální výši 1000 dolarů (zhruba 22.000 Kč) za převod v dolarech na účty svých klientů v Rusku. Banka to oznámila na svém webu a uvedla, že je v souvislosti se změnou podmínek na trhu nucena omezit množství příchozích plateb v amerických dolarech. Rusko zažívá v poslední době pád rublu.

Poplatek banka zavádí od 1. září. Svým klientům doporučila, aby k obdržení platby využili jiné možnosti než převod v dolarech, informoval portál Meduza. Maximální výše poplatku bude 10.000 dolarů (asi 220.000 Kč).

Už v červnu Raiffeisenbank zavedla poplatek v ekvivalentu 50 procent z převáděné částky. Maximální výše poplatku ale byla 500 dolarů (11.000 Kč). Poplatek se vztahoval pouze na fyzické osoby, nyní se rozšiřuje i na malé firmy. Banka kromě toho už v červnu zrušila možnost převodů v eurech na účty svých klientů v Rusku a v dalších 12 zemích včetně například Arménie, Gruzie či Běloruska.

Šéf Raiffeisen Bank Internatinal (RBI) Johann Strobl podle agentury Reuters na začátku srpna řekl, že RBI plánuje oddělit do konce letošního roku své ruské podnikání. Firma je největší západní bankou, která v Rusku působí i po ruské vojenské invazi na Ukrajinu. Evropská centrální banka (ECB ) na ni proto naléhá, aby vysoce ziskové podnikání v zemi ukončila.

 

Právě se děje

Další zprávy