Předseda antimonopolního úřadu zrušil pokutu 14 milionu korun pro prodejce elektroniky BEKO

ČTK ČTK
18. 9. 2024 15:51
Předseda antimonopolního úřadu zrušil pokutu 14 milionu korun pro prodejce elektroniky BEKO

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna zrušil pokutu 13,7 milionu korun pro velkoobchodního prodejce elektroniky BEKO za to, že nespolupracoval s úředníky v takzvaném místním šetření. Předseda vyhověl rozkladu, který firma proti rozhodnutí podala, pokutu zrušil a řízení zastavil. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

"Předseda Úřadu se ztotožnil se závěry rozkladové komise a zrušil výrok I. napadeného rozhodnutí, neboť nebyla bez důvodných pochybností zjištěna vina a spáchání přestupku ze strany účastníka řízení," uvedl úřad.

Úředníci přijeli do pražské pobočky firmy BEKO na neohlášené místní šetření, aby prověřili indicie o uzavírání zakázaných dohod, konkrétně o diktování cen odběratelům. Zajímali se zejména o obchodní záznamy pracovníků nebo zástupců firmy BEKO, kteří komunikovali s prodejci výrobků firmy. Část těchto lidí neměla s firmou uzavřenou pracovní smlouvu a pracovali na vlastní IČO.

Inspektoři požadovali, aby BEKO zablokovala poštovní schránky těchto zaměstnanců na internetové doméně beko.com, aby nebylo možné s jejich obsahem manipulovat, firma to ale nezajistila. "Šetřený soutěžitel si však výzvu k zpřístupnění e-mailových účtů inspektorům Úřadu současně nevyložil i jako výzvu k zamezení manipulace s nimi, tedy k blokaci e-mailových účtů. Předseda uznal tuto námitku účastníka řízení za důvodnou," uvedl úřad.

Úřad vyměřil firmě pokutu loni v listopadu, zatím ji ale BEKO nemusela zaplatit, protože kvůli podání rozkladu nebylo rozhodnutí pravomocné. Společnost BEKO je velkoobchodním prodejcem elektrických domácích potřeb, radiového a televizního zboží. Na českém trhu distribuuje zboží značky Beko a Grundig.

Takzvaná místní šetření, při nichž úředníci přicházejí bez ohlášení do sídla firmy, aby prošetřili podezření z porušování zákona, využívá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže stále častěji. Podle jeho vedení jde o mimořádně efektivní nástroj při zjišťování protisoutěžního jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy