Pražská burza varuje před rostoucím počtem podvodů

ČTK ČTK
31. 7. 2023 15:39
Pražská burza varuje před rostoucím počtem podvodů

Burza cenných papírů Praha (BCPP) upozornila na rostoucí počet podvodných praktik zaměřených na lákání peněz od investorů prostřednictvím falešných společností, které se vydávají za její zástupce. BCPP o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Trend podle ní vyžaduje zvýšenou opatrnost a obezřetnost od potenciálních investorů. Podvodné společnosti se snaží nalákat občany a investory na nabídku fiktivních investičních příležitostí. Podvodníci prostřednictvím sociální sítí, e-mailů, SMS či WhatsAppu lákají investory k převodu peněz a slibují zisky a vysoké výnosy. Tyto podvodné praktiky představují vážné finanční riziko, uvedla burza.

"Tato forma podvodů je extrémně znepokojující, neboť se tito podvodníci vydávají za zástupce BCPP (respektive trhu PX Start) a zneužívají důvěryhodnosti a reputace naší společnosti. Burza je pouze organizátorem trhu, obchody konečným klientům přímo nezprostředkovává a nikdy nikoho nekontaktuje," upozornila burza. Na BCPP se obchoduje pouze prostřednictvím takzvaných členů burzy, jimiž jsou zejména velké banky a obchodníci s cennými papíry.

 

Právě se děje

Další zprávy