Praha schválila nové stavební předpisy. Upravují šířku ulic, výšku domů či počet parkovacích míst

Adam Váchal Adam Váchal
Aktualizováno 27. 5. 2016 10:57
Novými pravidly pro výstavbu se stavebníci budou muset začít řídit od 1. srpna. Regulují například šířku ulic, zavádějí takzvanou uliční čáru, řeší výškovou hladinu budov, oplocení pozemku i počet parkovacích míst. Schválení trvalo více než rok.
Ilustrační foto (projekt Smíchov City)
Ilustrační foto (projekt Smíchov City) | Foto: IPR Praha

Praha - Po více než roce dnes pražská rada schválila nové Pražské stavební předpisy. Jedná se o klíčový dokument, který určuje pravidla výstavby na území hlavního města.

Stavební předpisy jsou jednoduše řečeno doplňkem stavebního zákona, který definuje požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby na území hlavního města.

Kromě výstavby nových bytových a rodinných domů budou mít vliv například na budování infrastruktury, umístění inženýrských sítí či městského mobiliáře. Na přípravě dokumentu pracoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Nové předpisy zásadně ovlivní činnost developerů, kteří se jimi budou muset řídit už od srpna letošního roku. Právě developeři v poslední době tlačili na město, aby již materiál schválilo a oni tak měli jasno, podle čeho mají řídit novou výstavbu.

Nové předpisy například určují, jak široké mají být pražské ulice. Městské třídy musí mít šířku minimálně 24 metrů, naopak nejužší mohou být takzvané přístupové ulice, u kterých dostačuje šířka osm metrů.

Pro umisťování nových staveb musí být nově přihlédnuto k charakteru území, zejména ke vztahu zástavby k veřejným prostranstvím, půdorysným rozměrům okolních staveb a také jejich výšce. Umisťování dočasných staveb pak nesmí vyvolávat kácení stromů ve veřejném prostranství.

Novou výstavbu ovlivní také takzvaná stavební a uliční čára. Jedná se v podstatě o hranici mezi zastavitelnou plochou pozemku a veřejným prostorem. Ta bude nově jasně definována.

Předpisy dále stanovují takzvané výškové hladiny budov. Určují maximální a minimální výšky domů či počet podlaží. Novostavby budou moct být jen tak vysoké, jako jsou domy v okolí. Výjimkou jsou třeba nárožní budovy, které v Praze někdy mívají například věžičku a jsou tedy o něco vyšší.

Nová pravidla také určí, jak velké odstupy od sebe musí mít nové stavby či například jak může vypadat oplocení kolem pozemku.

Developerům také nově stanoví, kolik parkovacích míst budou muset u svých projektů zřizovat.

Nové Vinohrady a Dejvice

"Nejdůležitější je, že se Pražské stavební předpisy po sedmdesáti letech vrací k tradičním nástrojům, které znovu umožní výstavbu nejžádanějších čtvrtí jako jsou Vinohrady nebo Dejvice," říká mluvčí Institutu plánování a rozvoje Adam Švejda.

"Praha se vrací k ověřeným pojmům jako je uliční nebo stavební čára, které budou muset stavebníci respektovat. Například regulativ stavební čáry nově chrání nezastavěné vnitrobloky a obecně řeší vztah zástavby k veřejným prostranstvím," upřesňuje.

Předpisy podle mluvčího umožní postavit příjemné ulice bez nadchodů a podchodů. "Tlačí na to, aby vznikaly bezbariérové přechody a chodníky, na kterých nebude pěším překážet zbytečné množství lamp a sloupů. Na významnějších ulicích budou vznikat stromořadí. Nově také předepisují na hlavních ulicích vytvořit podmínky pro živá přízemí domů - například kavárny nebo obchody," dodává Švejda.

"Pražské stavební předpisy jsou platné, účinné budou od 1. srpna. Institut plánování a rozvoje bude sloužit jako poskytovatel informací v případě nejasností. Ale předpokládám, že nejasnosti nebudou," uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Konec nejistoty

Developeři vítají hlavně konec nejistoty. „Strategický plán a s tím spojené předpisy dalšího rozvoje Praha potřebuje. V minulosti se už vedla nad předpisy celá řada diskusí, která však nikdy k ničemu závaznému nevedla," říká předseda představenstva a ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

"Pro nás je nyní důležité především to, aby nějaký předpis existoval a my se podle něho mohli řídit. Na každém dokumentu lze najít pozitivní i negativní stránky. Stav nejistoty, kdy nevíte, podle jakých pravidel budete moci ve městě stavět, je pro developery ale asi tou nejhorší variantou,“ dodává Soural. Podobně hovoří také další developerské společnosti.

Nové stavební předpisy vznikaly již za minulého vedení hlavního města. Jejich přípravu však provázely problémy. Jejich platnost vloni v lednu pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Magistrát nakonec zpracoval připomínky a dokument schválil v srpnu loňského roku. Evropská komise ale ještě požadovala úpravu části předpisů

Jelikož navíc město nestihlo původní připomínky ministerstva zpracovat v požadovaném termínu, obrátili se úředníci na Ústavní soud, aby původní znění zrušil. To se však již netýká dnes schváleného materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy