Poslanci Evropského parlamentu schválili reformu trhu s elektřinou

ČTK ČTK
11. 4. 2024 13:30
Poslanci Evropského parlamentu schválili reformu trhu s elektřinou

Europoslanci ve čtvrtek schválili reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem normy je, aby byl trh cenově dostupnější a přívětivější pro spotřebitele a aby byli zranitelní zákazníci chráněni před odpojením od elektřiny. Opatření sestávající z nařízení a směrnice, která už byla dohodnuta s členskými státy, byla přijata 433 hlasy, 140 bylo proti a 15 europoslanců se zdrželo hlasování. Respektive 473 hlasy pro, 80 proti a 27 europoslanců se zdrželo hlasování.

"Chceme stabilní a dostupné ceny elektřiny. Elektřina nesmí být luxus, ale nemůže být zadarmo," uvedl během čtvrteční debaty v Bruselu zpravodaj návrhu, španělský europoslanec Nicolás González Casares ze socialistické frakce. Reforma rovněž žádá od Evropské komise, aby za dva roky předložila analýzu fungování trhu, dodal.

"Cílem právního předpisu je chránit spotřebitele před kolísáním cen. Poslanci zajistili, že spotřebitelé budou mít právo na přístup ke smlouvám s fixní cenou nebo s dynamickým určováním ceny. Také obdrží důležité informace o službách, k jejichž užívání se zavážou," uvedl Evropský parlament s tím, že dodavatelé nebudou moci jednostranně měnit podmínky smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy