Podle průzkumu se v Česku rozrostl počet osobních bankrotů o devět procent

ČTK ČTK
10. 9. 2024 13:21
Podle průzkumu se v Česku rozrostl počet osobních bankrotů o devět procent

Od začátku roku do konce srpna bylo v Česku vyhlášeno 9511 osobních bankrotů, což bylo o devět procent více než ve stejném období loni. Insolvenčních návrhů bylo letos podáno 9847, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z analýzy dat portálu Informace o firmách, kterou v úterý poskytla společnost CRIF.

"Osobních bankrotů letos přibylo, a to i přes nižší počty během letních prázdnin. V srpnu se také výrazněji snížil počet insolvenčních návrhů. Nárůst může opět nastat během října s účinností novely insolvenčního zákona. Ta zkracuje dobu oddlužení z pěti let na tři roky, což může být pro mnoho dlužníků přijatelnější," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zatím nejméně osobních bankrotů bylo za letošek vyhlášeno v srpnu, a to 1073. Podáno bylo také nejméně insolvenčních návrhů, 1027. Počet osobních bankrotů se až do loňského roku poměrně rychle snižoval, jejich růst v letošním roce naznačuje podle ní bod obratu v dosavadní klesající tendenci. Vklady domácností sice stále rostou rychleji než jejich úvěry, avšak podíl nevýkonných úvěrů na jejich objemu se letos mírně zvyšuje. I tak je počet osobních bankrotů ještě pod úrovní z roku 2021.

 

Právě se děje

Další zprávy