Plynovodem Jamal stále neproudí plyn do Německa

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 1. 11. 2021 17:46
Plynovodem Jamal stále neproudí plyn do Německa

Dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal zůstávají zastavené, tok plynu je obrácený opačným směrem. Vyplývá to z pondělních údajů německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade.

Podle firmy budou dodávky ochromené minimálně do úterý. Mluvčí společnosti současně podle agentury Reuters upozornil, že nejde o nic neobvyklého. Rovněž Polsko potvrdilo, že Rusko nadále plní své smluvní závazky. Ceny plynu se v Evropě přesto vydaly vzhůru, i když odpoledne už zisky odevzdaly a vykazovaly mírný pokles.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala dopoledne růst skoro o 12 procent na 72,50 eura (zhruba 1860 Kč) za megawatthodinu (MWh). Později ale zisky smazala a před 16:00 SEČ ztrácela přes půl procenta na 64,40 eura za MWh (1649 Kč). Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Cena plynu je tak už hluboko pod maximem ze začátku října, kdy poprvé překonala 160 eur za MWh. Proti loňsku, kdy se pohybovala jen kolem 15 eur za MWh, je ale nadále výrazně vyšší.

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se zastavily v sobotu, ruská plynárenská společnost Gazprom nicméně uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. Mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG řekl, že množství plynu je výrazně nižší než obvykle, Polsko ho ale stále dostává nasmlouvané množství. Podle sobotního vyjádření společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

 

Právě se děje

Další zprávy