Personál letiště v Ženevě kvůli mzdám stávkuje, protest chystá i na sobotu

ČTK ČTK
30. 6. 2023 10:56
Personál letiště v Ženevě kvůli mzdám stávkuje, protest chystá i na sobotu

Personál ženevského mezinárodního letiště dnes kvůli nové mzdové politice stávkuje, protest chystá i na sobotu. O pokračování stávky, která měla původně skončit po čtyřech hodinách v 10:00 SELČ, rozhodli v hlasování zaměstnanci tohoto státního podniku, informovala agentura AFP. Už původní čtyřhodinový protest vedl ke zpoždění nebo zrušení desítek letů.

Novou mzdovou politiku schválila ve čtvrtek správní rada letiště. Ženevské letiště, druhé největší ve Švýcarsku, sousedí s Francií. Je centrem mezinárodní dopravy a důležitou základnou pro letecké společnosti včetně easyJet , Air France-KLM a Swiss International.

"Stávky představují pro Swiss a její personál v letošním roce mimořádný problém," uvedly aerolinky, které spadají do skupiny Lufthansa. "Nikdy předtím nemusela naše společnost kvůli stávkám zrušit tolik letů v různých evropských zemích," dodala.

Ženevu i další evropská letiště v letošním roce zasáhla série protestů francouzských leteckých dispečerů. Poslední z nich se ve čtvrtek dotknul tří menších francouzských letišť, což přinutilo společnost Ryanair zrušit všechny lety na letišti Paříž-Beauvais.

 

Právě se děje

Další zprávy