Otázku ERM II a eura se podařilo posunout díky Michálkově návrhu, tvrdí Bartoš

ČTK ČTK
7. 2. 2024 11:41
Otázku ERM II a eura se podařilo posunout díky Michálkově návrhu, tvrdí Bartoš

Otázku evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura se podle vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše na úterním koaličním jednání podařilo posunout díky návrhu předsedy pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka. Uvedl to ve středu na sociální síti X.

Premiér Petr Fiala (ODS) na úterý svolal vůbec první dohodovací řízení pětikoalice v reakci na pondělní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro euro. Koalice se shodla, že pozice bude zrušena, ekonom Petr Zahradník zůstal Dvořákovým poradcem.

Lídři vládních stran se v úterý shodli, že si kabinet vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu Česka do ERM II do října. Legislativní otázky související s případným vstupem Česka do mechanismu nebo eurozóny vyhodnotí Legislativní rada vlády taktéž do října. O dalším postupu pak kabinet rozhodne na základě těchto analýz a ekonomických výsledků letošního roku.

Podle Bartoše návrh předložil Michálek. "Potřebujeme reálné kroky, ne jen silné výkřiky do médií," uvedl dnes šéf Pirátů. "Stabilnější kurz koruny vůči euru ušetří státnímu rozpočtu desítky miliard ročně na obsluze dluhu, které se dají využít třeba na vzdělávání či zdravotnictví. Mohou tím ušetřit také domácnosti a firmy," dodal.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan oproti tomu poděkoval za iniciativu právě Dvořákovi. "Pohnuli jsme se v otázce eura a máme jasné termíny a úkoly, pokud jde o směřování ke společné měně. Je to úspěch," poznamenal na síti X. "Během dvou dnů jsme otázku eura posunuli víc než za uplynulých 20 let," dodal. Podobně se v úterý večer vyjádřil i Dvořák.

Impulsem k úternímu jednání, které začalo zhruba v 16:45 a skončilo až před 21:30, bylo Dvořákovo rozhodnutí jmenovat svého zmocněnce pro euro v situaci, kdy se koalice neshodla na obsazení pozice národního koordinátora pro zavedení eura. Tím posledním byl do roku 2017 Oldřich Dědek.

 

Právě se děje

Další zprávy