Orlen v Náchodě po nedělním výrazném snížení vrátil ceny paliv na původní úroveň

2. 10. 2023 11:01
Orlen v Náchodě po nedělním výrazném snížení vrátil ceny paliv na původní úroveň

Polská společnost Orlen dnes na čerpací stanici v Náchodě po nedělním výrazném zlevnění vrátila ceny benzinu a nafty zhruba na původní úroveň. Zatímco v neděli prodávala litr benzinu i nafty za 32,90 až 33,90 koruny za litr, dnes v 09:00 prodávala benzin za 38,30 koruny za litr a naftu za 39,20 koruny za litr, zjistila ČTK na místě. Orlen v neděli výrazně zlevnil i na některých dalších čerpacích stanicích na českém území u hranic s Polskem, například ve Frýdlantu na Liberecku nebo v Karviné.

Zatímco v neděli se před náchodskou čerpací stanicí Orlenu tvořily fronty, dnes v 09:00 na ní tankovali dva řidiči. Před nedělním zlevněním prodávala náchodská stanice benzin za 39,50 korun za litr. Ostatní čerpací stanice v Náchodě s cenami v posledních dnech nehýbaly. Například stanice Tank Ono před vjezdem do Náchoda dnes prodávala benzin i naftu nadále za 38,90 koruny za litr.

Čerpací stanice Orlenu v Polsku těsně za hraničním přechodem v Náchodě dnes dopoledne prodávaly benzin i naftu shodně za 5,99 zlotého za litr, tedy v přepočtu přibližně za 32,30 koruny za litr. Stanice Orlenu za hranicí ve směru do Polska však pohonné hmoty neměla, druhá stanice na opačné straně silnice ve směru do Česka paliva měla. Fronta u stojanů nebyla, zjistila ČTK.

V pátek, kdy se do Polska do příhraničního města Kudowa Zdroj na nákupy vypravilo mnoho Čechů, byly obě stanice Orlenu na hranicích bez paliv, prázdné zásobníky měla v pátek po poledni i stanice Shell na polské straně hranice.

Polská média a analytici dávají současnou situaci s cenami paliv v Polsku do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami, v nichž se národně-konzervativní Právo a spravedlnost uchází o třetí funkční období u moci. List Gazeta Wyborcza napsal, že Češi těží z předvolebního dárku vládnoucí strany a u polských sousedů levně tankují. Ceny benzinu jsou v Polsku nižší než v České republice už dlouho, ale teď se rozdíl ještě prohloubil, uvedl deník.

 

Právě se děje

Další zprávy