Od května bude po čtyřleté pauze opět možné létat z Prahy do Kazachstánu

ČTK ČTK
31. 1. 2024 11:30
Od května bude po čtyřleté pauze opět možné létat z Prahy do Kazachstánu

Po čtyřleté pauze se obnoví přímé letecké spojení z pražského Letiště Václava Havla do kazašské Astany. Linku obslouží dopravce SCAT Airlines. Do Kazachstánu bude od 22. května létat dvakrát týdně, ve středu a v neděli. Na lety nasadí letoun Boeing 737-800 s kapacitou pro 189 cestujících. Vyplývá to z tiskové zprávy Letiště Praha. Obnovení linky přinese Čechům podle letiště mimo nové turistické destinace také další obchodní příležitosti.

"Kazachstán je pro nás důležitý trh jak z pohledu výjezdového, tak příjezdového cestovního ruchu. V roce 2019 cestovalo mezi Prahou a destinacemi v Kazachstánu bezmála 30.000 cestujících," uvedl ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip. Podle něj na tamním trhu aktuálně působí české firmy se strojírenskými a chemickými produkty. "Kazaši mají dlouhodobě v oblibě české lázeňství a pro naše turisty může být velkým lákadlem poznávání unikátního Kazachstánu," dodal.

Kazachstán je s rozlohou větší než 2,7 milionu kilometrů čtverečních největší vnitrozemskou zemí na světě. Je charakteristický krajinou stepí a jezer, kterých se ve státě nachází zhruba 50 000. Hlavní město Astana je moderním městem s prosklenými mrakodrapy. Mezi významná turisty navštěvovaná místa v Astaně patří například vyhlídková věž Bajterek, moderní pyramida Paláce míru a harmonie zastupující několik světových náboženství nebo nákupní a zábavní centrum Chan Šatyr.

SCAT Airlines je jedním z největších leteckých dopravců v Kazachstánu. Nabízí pravidelné, charterové, turistické, repatriační a nákladní lety. Společnost létá s 36 letadly vyrobenými v USA a Kanadě. Dopravce obsluhuje více než 80 vnitrostátních a mezinárodních linek. Aerolinky se v roce 2018 staly členem mezinárodní organizace IATA sdružující 295 leteckých dopravců ze 120 zemí. "Přímé lety z Kazachstánu do České republiky patří mezi našimi cestujícími ke spojením, na která se nejvíc těší," řekl ředitel obchodu pro pravidelné linky SCAT Airlines Nicolay Burtakov.

Do Kazachstánu v minulosti létaly také například České aerolinie, konkrétně do Almaty. Kvůli nízkému zájmu cestujících však v roce 2014 linku zrušily. SCAT Airlines linku do Astany obsluhovaly od června 2019, v lednu 2020 společnost navýšila intenzitu na třikrát týdně a později linku kvůli covidové pandemii zrušila.

 

Právě se děje

Další zprávy