NROS opět vybízí mladé: Připoj se, změň své okolí!

Libor Stejskal Libor Stejskal, Michal Růžička
9. 3. 2010 12:53
Nadace rozdělí na podporu projektů tři milióny korun

Již devátý ročník úspěšného programu Make a Connection-Připoj se nabízí mladým dobrovolníkům finanční podporu na vlastní projekty. Program je v České republice realizován Nadací rozvoje občanské společnosti (NROS) a společností Nokia. Úspěšní mladí žadatelé získávají nejen peněžní příspěvek, ale i podporu v oblasti projektového řízení. Na projekty bude rozdělena částka téměř tři miliony korun.

Projekty mladých lidí nejsou nijak tematicky omezeny, musí být však zaměřeny na podporu komunity či vylepšení veřejného prostoru. V rámci programu bylo za uplynulých osm let podpořeno přes 630 projektů, které zrealizovalo téměř 4500 mladých lidí. Projekty pozitivně ovlivnily životy bezmála 220 000 lidí v místních komunitách.

Kdo je kdo?

„Make a Connection - Připoj se" 
Make a Connection - Připoj se je součástí globální iniciativy společnosti Nokia a nadace International Youth Foundation (IYF). Jeho cílem je podpora pozitivního rozvoje mladých lidí tím, že jim nabízí příležitost navázat užší kontakt s jejich rodinami, vrstevníky a okolím obecně. Program rozšiřuje možnosti vzdělání mladých lidí, pomáhá jim získávat životní zkušenosti a podílet se na životě v jejich regionech. V dubnu 2002 byl program „Make a Connection - Připoj se" zahájen v České republice jako společná iniciativa Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a společnosti Nokia. Program od roku 2008 probíhá v celé ČR. Za celkové vedení a koordinaci programu zodpovídá Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS).
 
Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) 
Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) usiluje o posílení neziskového sektoru v České republice prostřednictvím filantropie a dobrovolnické práce i prostřednictvím projektů, které přispívají k rozvoji občanské společnosti a evropské integraci. Nadace podporuje neziskové organizace, jež pracují s ohroženými nebo znevýhodněnými skupinami, brání lidská práva, demokratické hodnoty, toleranci a respektování práv menšin nebo jiným způsobem zvyšují povědomí o těchto otázkách mezi občany. Jednou z cílových skupin nadace jsou děti a mladí lidé.

Nadace International Youth Foundation
Nadace International Youth Foundation (IYF) podporuje mimořádný potenciál mladých lidí. Od svého založení v roce 1990 IYF buduje celosvětovou síť firem, vládních a nevládních organizací, které podporují a vedou mladé lidi k tomu, aby z nich byli zdraví, produktivní a aktivní občané. Programy IYF jsou katalyzátory změny, která napomáhá mladým lidem v tom, aby získali kvalitní vzdělání a dovednosti důležité pro jejich budoucí zaměstnání, aby se uměli správně rozhodnout a byli schopni přispívat ke zlepšení své komunity.

Zájemci o grant musí být ve věku od 16 do 26 let a svůj projekt mohou přihlásit do programu nejpozději do 31.března 2010. Nezávislé hodnotící komise vyberou nejlepší projekty, které získají finanční podporu do výše 30 000 korun.

„Projekty, které jsou v programu Make a Connection-Připoj se podpořeny," říká Kateřina Červená z NROS, „dokazují, že dnešním mladým lidem není svět kolem nich lhostejný. Mají zájem se aktivně podílet na pozitivním rozvoji své komunity, jsou tvůrčí a zodpovědní. V rámci osmého ročníku programu vznikl třeba dokumentární film O dobrovolnictví, který se snaží představit různé podoby dobrovolnických aktivit široké veřejnosti. Další projektové týmy například oživily pozapomenuté techniky starodávných řemesel, vydlabaly keltskou loď nebo diskutovali na téma dvacátého výročí sametové revoluce."

„Mladí lidé v České republice sami nejlépe vědí, co je v jejich okolí třeba," říká marketingová ředitelka Nokia Česká republika Pavla Tomsová. „Do řešení důležitých věcí a problémů, které vidí kolem sebe, vkládají obdivuhodnou energii a nadšení." 
 

 

Právě se děje

Další zprávy