Nebankovní firmy loni v Česku půjčily přes 150 miliard korun, nejčastěji na auto

ČTK ČTK
9. 2. 2022 12:00
Nebankovní firmy loni v Česku půjčily přes 150 miliard korun, nejčastěji na auto

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v loňském roce klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 152,2 miliardy korun, meziročně o 21 procent více. O osm procent stouplo financování domácností úvěry nebo leasingem, o 22 procent vzrostlo financování podnikatelských investic a o 30 procent se zvýšilo financování provozu firem factoringem, tedy odkupem pohledávek. Ve středu o tom informovala asociace v tiskové zprávě.

"Navzdory velmi výraznému meziročnímu zvýšení obchodů jsme loni ve financování podnikatelských investic ani ve financování domácností ještě nedosáhli výsledků z posledního předcovidového roku, tedy roku 2019. Největším problémem byly prodlevy ve výrobě nových osobních automobilů způsobené nedostatkem čipů i jiných komponent, " uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 39 tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Situace by se podle ní měla zlepšovat v letošním druhém pololetí, což by mělo vést k oživení dodavatelsko-odběratelských vztahů. Členové asociace uzavřeli v loňském roce nejvíce kontraktů na financování aut. 

 

Právě se děje

Další zprávy