Němci usilují o delší pracovní dobu. Ideálně o dvě hodiny denně, motivují je peníze

ČTK ČTK
2. 11. 2018 10:23
Zájemci o delší dobu strávenou v práci jsou často Němci zaměstnaní na částečný pracovní úvazek a ženy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Wiesbaden/Německo - Více odpracovaných hodin znamená vyšší výplatu. To je důvod proč by 2,4 milionu Němců rádo pracovalo v průměru o 10,9 hodin týdně déle než dnes. Přes milion jejich spoluobčanů by zase rádo mělo více volného času. Vyplynulo to ze zveřejněných údajů německého statistického úřadu.

Mnozí z těch, kteří by chtěli více pracovat, jsou osoby zaměstnané na částečný pracovní úvazek, často se jedná o ženy. Během ankety provedené mezi zaměstnanci ve věku 15 až 74 let vyšlo najevo, že tito lidé spojují větší počet odpracovaných hodin s vyšším výdělkem a naopak.

Pokud by do anketa zahrnovala i nezaměstnané, důchodce a takzvané "skryté rezervy", zvýšil by se počet těch, kteří touží více pracovat, dokonce na 5,1 milionu, zjistil statistický úřad v červenci. Ve srovnání s rokem 2016 je jich o téměř sedm procent méně, díky hospodářskému boomu si totiž mnoho lidí mohlo práci najít.

Zhruba 1,4 milionu obyvatel Německa, kteří pracují, by měly rády více volného času. V průměru o 10,08 hodiny týdně, přičemž nyní prací tráví průměrně 41,8 hodiny týdně. Jejich počet se meziročně výrazně zvýšil - narostl o 20 procent. Podle norimberského Ústavu pro výzkum pracovního trhu (IAB) jsou mezi nimi převážně vysoce kvalifikovaní vedoucí pracovníci.

Češi v průměru stráví v práci zhruba o 14 procent víc času než Němci. Vyplývá to z analýzy ekonoma Aleše Michla pro společnost Anect. České mzdy jsou přesto ve srovnání s německými třetinové. Ve druhém čtvrtletí letošního roku si Češi v průměru vydělali necelých 32 tisíc korun hrubého, Němci v přepočtu asi 95 tisíc korun hrubého. Méně hodin v kanceláři a flexibilnější pracovní úvazky žádají často i čeští absolventi.

 

Právě se děje

Další zprávy