Microsoft nebude spojovat Teams a Office, aby se v EU vyhnul pokutě

ČTK ČTK
31. 8. 2023 10:53
Microsoft nebude spojovat Teams a Office, aby se v EU vyhnul pokutě

Americká softwarová společnost Microsoft oddělí svoji aplikaci pro videokonferenční hovory Teams od softwarového produktu Office a usnadní spolupráci svého softwaru s konkurenčními produkty. Microsoft to dnes oznáml na svém blogu. Firma se tak snaží odvrátit hrozbu pokuty od Evropské unie.

Microsoft přichází s návrhem změn měsíc po tom, co Evropská komise (EK), která funguje jako antimonopolní úřad EU, začala spojování obou produktů zkoumat. Rozhodnutí přišlo poté, co si konkurenční firma Slack v roce 2020 stěžovala, že Microsoft nutí zákazníky k automatické instalaci aplikace Teams ve svých zařízeních a že praxe slučování dvou služeb porušuje zákony EU. Microsoft už dříve nabídl ústupky, podle EK však nebyly dostatečné.

Komise uvedla, že oznámení Microsoftu vzala na vědomí. Odmítla se ale k němu podrobněji vyjádřit.

Služba Teams byla do Office 365 přidána v roce 2017 zdarma. Nakonec nahradila službu Skype Business a její popularita vzrostla v době pandemie, mimo jiné díky videokonferencím.

"Dnes oznamujeme proaktivní změny, které - jak doufáme - začnou tyto obavy smysluplně řešit, i když vyšetřování Evropské komise pokračuje a my s ní spolupracujeme," uvedla na firemním blogu viceprezidentka Microsoftu pro evropské záležitosti Nanna-Louise Lindeová. Změny podle ní řeší dvě obavy EU. Zákazníci si jednak budou moci vybrat i levnější podnikovou sadu bez Teams, jednak firma usnadní spolupráci mezi konkurenčními řešeními pro komunikaci a sadami Microsoft 365 a Office 365. Změny budou platné od 1. října.

 

Právě se děje

Další zprávy