Letiště Praha přesune od 16. října denní provoz dočasně na vedlejší ranvej

ČTK ČTK
9. 10. 2023 11:32
Letiště Praha přesune od 16. října denní provoz dočasně na vedlejší ranvej

Letiště Praha přesune ve vybraných dnech mezi 16. a 27. říjnem denní provoz na vedlejší ranvej, protože na hlavní dráze bude dělat pravidelnou údržbu. Létat z vedlejší dráhy budou letadla od 8:00 do 16:00, v jiných hodinách budou využívat hlavní ranvej. Letiště Praha to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Provoz na vedlejší dráze hlukem negativně ovlivní hustě osídlené oblasti Prahy a Kladenska.

"Nezbytné práce zahrnují odstranění gumy, obnovu značení, kontrolu revizních šachet, pravidelné geodetické měření nebo údržbu podzemních objektů a poklopů," stojí v tiskové zprávě.

Přesné dny, kdy se provoz přesune na vedlejší dráhu, se budou určovat na základě meteorologických podmínek, které umožní efektivně využít dobu uzavírky. "K údržbě tedy nepřistoupíme ve dnech, kdy bude mlha, nízké teploty nebo špatný vítr. Jedná se o pravidelnou údržbu po letní sezoně, kdy na hlavní dráze byl nepřetržitý provoz. Cílem je dostat stav povrchu a značení do co nejlepší kondice před zimní sezonou," řekl manažer Správy a rozvoje provozu ploch Letiště Praha Miroslav Charvát.

Po dobu prací se přesune provoz na vedlejší dráhu 12/30, která je k té hlavní skoro kolmá. Dlouhodobým projektem letiště je rozšíření o paralelní dráhu. Směr dočasného provozu na vedlejší dráze je podle tiskové zprávy závislý na meteorologických podmínkách, především větru. Preferovaný směr je ale přistání od Prahy a vzlet na Kladno.

Pravidelnou údržbu dráhového systému je nutné, zejména s ohledem na provozní bezpečnost, provádět dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, uvedlo Letiště Praha. Údržby drah se uskutečňují za plného provozu letiště.

 

Právě se děje

Další zprávy