Kvůli večernímu zahájení olympiády v Paříži do Prahy a z ní nepoletí pět letadel

ČTK ČTK
26. 7. 2024 11:33
Kvůli večernímu zahájení olympiády v Paříži do Prahy a z ní nepoletí pět letadel

Kvůli pátečnímu večernímu zahájení letních olympijských her v Paříži zrušily aerolinky pět spojení s pražským Letištěm Václava Havla. V Paříži a v okruhu 150 kilometrů od francouzské metropole byla z bezpečnostních důvodů od pátečních 18:30 do půlnoci vyhlášena bezletová zóna. Sdělila to mluvčí letiště Klára Divíšková.

"Dopravci z důvodu zahájení olympiády zrušili celkem pět letů. Týká se to pařížských letišť Charles de Gaulle, Orly a Beauvais," uvedla Divíšková. Týká se to jak odletů, tak příletů. Cestující by podle ní o zrušení letu měli mít informaci od svého dopravce.

Hry začínají v Paříži v pátek a potrvají až do 11. srpna. Na dodržení bezletové zóny budou podle agentury AFP dohlížet stíhačky a vrtulníky. Francouzské letectvo bude koordinovat také potírání nepovolené aktivity bezpilotních prostředků.

Slavnostní ceremoniál se uskuteční na řece Seině. V pohotovosti bude na 45 tisíc policistů a četníků. Zhruba 1800 policistů vyšlou do Francie Španělsko, Británie, Německo či Slovensko. K nim se přidá na 10 tisíc vojáků a několik tisíc městských strážníků či soukromých hlídačů. Od 13:00 bude zakázán automobilový provoz v protiteroristické zóně u břehů Seiny. Na slavnostním zahájení se očekává účast více než 300 tisíc lidí. Od pátečního rána řeší francouzské bezpečnostní složky koordinovaný útok na železniční infrastrukturu v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy