Kvůli stávce německých strojvedoucích vyjede jen pětina dálkových vlaků

ČTK ČTK
7. 12. 2023 10:51
Kvůli stávce německých strojvedoucích vyjede jen pětina dálkových vlaků

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) během stávky strojvedoucích, která začne dnes večer a skončí v pátek ve 22:00, chce vypravit zhruba pětinu dálkových spojů. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil mluvčí DB Achim Stauss. Ochromeny budou také některé spoje s Českem. Protest vyhlásily Odbory německých strojvedoucích (GDL), které tak chtějí dráhy přinutit ke zvýšení mezd.

Výrazné problémy lze podle Stausse očekávat v Bavorsku, kde se železnice stále ještě potýká s následky hustého sněžení. "V Mnichově se nám 20 procent dálkových vlaků vypravit nepodaří," poznamenal.

Ve značně omezeném režimu jako v dálkové dopravě budou jezdit i regionální vlaky. Stauss k tomu řekl, že rozsáhlé výluky i kvůli následkům přívalů sněhu budou především v Bavorsku. Dráhy podobně jako za listopadové stávky připravují náhradní autobusovou dopravu, která ale bude fungovat rovněž omezeně.

Osobní železniční doprava se zastaví dnes ve 22:00, ta nákladní už v 18:00. Cestující se ale musejí připravit na to, že výluky mohou nastat už odpoledne a že i po pátečním obnovení provozu problémy přetrvají až do soboty.

České dráhy (ČD) doporučily v době stávky do Německa necestovat vlakem. Spoje EuroCity pojedou jen v úseku Praha-Drážďany nebo Praha-Děčín a zpět. V regionální dopravě nepojedou spěšné vlaky Cheb-Norimberk. S menšími omezeními je třeba počítat u některých spojů už dnes odpoledne ve směru do Německa a v sobotu ráno ve směru z Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy