Křetínský kvůli dani z mimořádných zisků přesune firmu EP Commodities do zahraničí

ČTK ČTK
4. 11. 2022 16:48
Křetínský kvůli dani z mimořádných zisků přesune firmu EP Commodities do zahraničí

Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského přesune svou společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí. Udělá to kvůli tomu, že se na firmu vztahuje daň z mimořádných zisků, kterou tento pátek schválila sněmovna. Podle holdingu je zdanění takových firem nesmyslné a v zahraničí nefunguje. Informoval o tom mluvčí holdingu Daniel Častvaj.

Podle něj holding souhlasí s tím, aby v současné situaci byla část zisků z vysokých cen energií, které jsou generovány v českých energetických firmách, využita na částečné snížení negativních dopadů krize. Schválená legislativní úprava jde ale podle holdingu v případě obchodu s energetickými komoditami výrazně dál, a nedává tak smysl.

Sněmovna daň z neočekávaných zisků schválila v takzvaném daňovém balíčku, dopadne na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky od příštího roku. Příjmy z daně mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Platit má po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Daň by měla v příštím roce vynést 85 miliard korun a počítá s ní už návrh rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí odhaduje, že na kompenzaci maximálních cen energií bude potřebovat zhruba 100 miliard korun. Další peníze chce získat na odvodech z výroby elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy