Soud vyhlásil moratorium na huť Liberty Ostrava, odloží splatnost pohledávek

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 12. 2023 16:39
Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek v případě hutní společnosti Liberty Ostrava vyhlásil všeobecné moratorium. Toto opatření zajistí firmě na tři měsíce ochranu společnosti před všemi věřiteli. Odloží například splatnost pohledávek. Navíc soud jmenoval restrukturalizačního správce.
Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí soudu je už dostupné na informační desce Krajského soudu v Ostravě. V něm je mimo jiné uvedeno, že splatné závazky ke konci října činily 3,016 miliardy korun a převyšovaly disponibilní zdroje o 274,4 milionu korun.

Společnost, která patří k největším v regionu a zaměstnává šest tisíc lidí, požádala o vyhlášení všeobecného moratoria sama. Soud její žádosti vyhověl. Už v listopadu požádala o individuální moratorium, které jí zajistilo ochranu před dodavatelem energií, firmou Tameh.

Liberty Ostrava delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Společnost Tameh Czech dnes huti zastaví dodávky energií, zastaví se tak provozy obou podniků. Tameh, který má více než 300 zaměstnanců, skončil v úterý v úpadku a zastavuje provoz, protože mu došlo uhlí. Uvedl, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun. Většina zaměstnanců obou firem bude od pátku 22. prosince do 2. ledna doma.

V rozhodnutí soudu je například uvedeno, že samosoudce Viktor Břeska restrukturalizačním správcem jmenoval společnost insolvenčních správců AS ZIZLAVSKY advokáta Michala Žižlavského. Liberty správci bude měsíčně vyplácet zálohu na odměnu 415 tisíc korun za vynaložené náklady. Firma od této chvíle také nesmí nakládat se svým jměním.

Návrh na vyhlášení všeobecného moratoria odůvodnila firma podle Břesky tím, že 19. prosince zahájila preventivní restrukturalizaci. "Také tím, že se nachází ve finančních potížích, když v důsledku zhoršení ekonomické situace jeho závodu dochází k nárůstu jeho závazků po splatnosti, v tuto chvíli však podnikatel dle svých tvrzení není v úpadku ve formě platební neschopnosti, což dokládá znaleckým posudkem," uvedl samosoudce v rozhodnutí.

Cílem Liberty Ostrava je podle plánu zachovat provoz jeho závodu a uspokojit závazky věřitelů. "Podnikatel v návrhu specifikoval svůj pohled na důvod vzniku jeho finančních potíží, jakož i již přijatá zmírňující opatření a zamýšlená restrukturalizační opatření," řekl.

Liberty Ostrava v úterý představila podrobnosti plánu, který má zlepšit její provozní, obchodní a finanční výsledky. Plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů. Zástupci Liberty uvedli, že v lednu chtějí znovu zprovoznit vysokou pec, která je od října v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od pondělí je v takovém útlumu i koksovna.

 

Právě se děje

Další zprávy