Kolem 160 zemědělských strojů přijelo na protestní jízdu z Kutné Hory do Kolína

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 2. 2024 8:59
Kolem 160 zemědělských strojů přijelo na protestní jízdu z Kutné Hory do Kolína

Na protestní jízdu zemědělců z proti agrární politice Evropské unie se dnes ráno dle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové vydalo 162 traktorů a dalších strojů. První stroje z přibližně tříkilometrové kolony přijely do Kolína před 8:30. Na velkém kruhovém objezdu u nádraží, což je kolínský dopravní uzel, stojí u každého z výjezdů policejní hlídka. Traktory intenzivně troubí. K vytváření kolon zde v dopravní špičce dochází běžně, obdobná situace je i nyní. Zásadní dopravní problémy ale na místě zatím nejsou, zjistila zpravodajka ČTK na místě.

Protestní jízdy se dnes konají po celém Česku, na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích a okolí velkých měst. Hlavní protest je plánovaný od 10:00 do 12:00. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 zemědělských strojů, ve Středočeském kraji zhruba 320.

Stroje vyjely po 07:30 od areálu společnosti Obila v kutnohorském Karlově. Jejich rychlost při přesunech je přibližně třicetikilometrová. "Jsme si vědomi toho, že dopravu budeme značně zdržovat, ale už jsme zoufalí a potřebujeme se nějak ozvat, protože to, co na nás jde z Evropy, nám život hodně ztěžuje," řekl předseda kolínské agrární komory a místopředseda Zemědělské akciové společnosti (ZAS) Bečváry Vojtěch Kšírl. Na traktorech jsou transparenty s hesly jako: "Živíme tuto zemi!", "Stop Green Deal!" nebo "Stop byrokracii, selský rozum zpět!".

Z Kutné Hory se stroje vybavené transparenty a vlajkami společně přesunuly po silnici I/38 do Kolína, kde se na kruhovém objezdu rozdělují do různých směrů. "Kutnohorští pojedou na Kačinu, část kolínských na Křečhoř, ale i do jiných směrů," řekl Kšírl. Do Kolína zamířilo od Poděbrad také kolem 30 strojů z Nymburska.

Středočeská policie upozornila na možné dopravní komplikace v Kolíně na webu. Doporučuje využít v čase od 8:00 do 9:00 alternativní způsob dopravy. "Zatím nemáme hlášené žádné dopravní komplikace," řekla po 07:00 policejní mluvčí Michaela Richterová.

 

Právě se děje

Další zprávy