Kde je v Česku nejvíce lidí bez práce? Nejhorší obce najdete nejen na severu, ukazuje žebříček

Alice Stejskalová Alice Stejskalová
16. 8. 2017 7:09
Nejvyšší podíl nezaměstnaných mají Jetětice na Písecku, třetí nejvyšší podíl uchazečů je v Těchařovicích na Příbramsku. Mezi zástupce severních Čech či Moravskoslezského kraje se dostaly i obce z Jihlavska, Plzeňska či Kladenska. Na opačném konci žebříčku skončilo s nulovou nezaměstnaností 218 obcí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Nikdy v historii České republiky nebylo více volných pracovních míst než nyní. Nezaměstnanost klesla až ke čtyřem procentům a je nejnižší v celé Evropské unii.

Přesto ovšem existuje v tuzemsku obec, kde je bez práce více než pětina obyvatel v produktivním věku. Nejhorší situace překvapivě není na severu republiky, ale v Jetěticích v okrese Písek.

Naopak nulovou nezaměstnanost mělo v červenci už 218 obcí, zatímco na konci loňského roku jich bylo 121.

On-line deník Aktuálně.cz získal tyto údaje z databáze úřadů práce, která sleduje podíl takzvaných dosažitelných uchazečů ve věku 15 až 64 let na celkovém počtu obyvatel ve stejném věku.

Dosažitelní uchazeči mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, nemají tedy žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují lidé ve vazbě, ve výkonu trestu, v pracovní neschopnosti, lidé zařazení na rekvalifikační kurzy nebo ženy na mateřské dovolené.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných v červenci:

obec (okres) podíl nezaměstnaných
Jetětice (Písek) 22,4 %
Vřesová (Sokolov) 18,7 %
Těchařovice (Příbram) 18,4 %
Jiříkov (Bruntál) 16,7 %
Český Jiřetín (Most) 16,7 %
Slezské Pavlovice (Bruntál) 16,3 %
Kunkovice (Kroměříž) 15,8 %
Obrnice (Most) 15,7 %
Vanůvek (Jihlava) 15,4 %
Sedlec (Plzeň-sever) 15,3 %
Čermná ve Slezsku (Opava) 15,0 %
Měrovice nad Hanou (Přerov) 14,9 %
Bílichov (Kladno) 14,7 %
Třebom (Opava) 14,7 %
Kojatice (Třebíč) 14,7 %
Vyškovec (Uherské Hradiště) 14,6 %
Rojetín (Brno-venkov) 14,3 %
Heřmanice (Liberec) 14,3 %
Mirošov (Rokycany) 14,3 %
Rokle (Chomutov) 13,7 %

Podíl nezaměstnaných v Jetěticích dosahoval ke konci července 22,4 procenta. Obec se nachází poblíž Vltavy mezi Pískem a Milevskem. Z celkem 219 lidí v produktivním věku registruje úřad práce 49 dosažitelných uchazečů. Ke zvýšené nezaměstnanosti zde přispívá místní osada, v níž se nachází hotel Vltava. V něm jsou v rámci přesídlovacího programu ministerstva vnitra ubytováni po dobu šesti měsíců krajané z Ukrajiny.

"V průběhu šesti měsíců si krajané hledají zaměstnání a ubytování na území celé republiky, a to za pomoci úřadu práce a koordinátora projektu. Předpokladem je samozřejmě i žádost o zprostředkování zaměstnání, a tedy zařazení do evidence uchazečů. Proto se jeví nezaměstnanost v Jetěticích neúměrně vysoká," vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Na úrovni kolem 20 procent se tamní nezaměstnanost pohybuje dlouhodobě.

Druhé místo v červenci obsadila Vřesová na Sokolovsku - na úřadě práce je registrováno 51 z 273 obyvatel ve věku 15 až 64 let. Situaci komplikuje fakt, že většina uchazečů má v nejlepším případě pouze základní vzdělání. Významnou roli hraje i špatná dopravní dostupnost. "Zaměstnavatelé často požadují pracovníky do směnného provozu a po úpravě autobusových spojů je dojíždění velmi problematické, někdy i nemožné," upřesňuje Beránková.

Na třetím místě skončily Těchařovice na Příbramsku. Před rokem, kdy Aktuálně.cz zveřejnilo podobný žebříček, dokonce skončily první s podílem 24,3 procenta. Jedná se o velmi malou obec (38 obyvatel), a proto sebemenší nárůst uchazečů značně zvýší podíl nezaměstnaných. Pro tuto oblast je charakteristický omezený počet pracovních příležitostí, závislost na sezonních pracích a na dojíždění do zaměstnání.

Z obcí nad tisíc obyvatel jsou na tom nejhůře Obrnice na Mostecku, kde podíl nezaměstnaných v červenci dosáhl 15,7 procenta. Práci oficiálně hledalo 225 z 1436 lidí v produktivním věku. Hlavní příčinou je vzdělanostní struktura i to, že lidé zůstávají bez práce dlouho. "Z celkového počtu nezaměstnaných jich zde 75 procent má základní vzdělání a 52 procent je v evidenci déle než 12 měsíců," říká Beránková.

Naopak zcela nulovou nezaměstnaností se v červenci mohlo pochlubit 218 obcí. Z těch větších jsou to Dynín (okres České Budějovice), Lichoceves (Praha-západ), Nučice a Sedlec (Praha-východ), Hamr a Dvory nad Lužnicí (okres Jindřichův Hradec).

Podíváme-li se na nezaměstnanost na úrovni okresů, zůstává nejhorší situace na severu Čech i Moravy. Naopak nejlepší je v okrese Rychnov nad Kněžnou (díky silnému automobilovému průmyslu - spadá sem továrna Škoda v Kvasinách), okolí Prahy a také na jihu Čech.

Foto: Úřad práce ČR

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností v červenci 2017:

okres podíl nezaměstnaných
Karviná 9,6 %
Most 8,9 %
Ostrava-město 7,8 %
Ústí nad Labem 7,5 %
Chomutov 6,7 %
Bruntál 6,7 %
Děčín 6,1 %
Brno-město 6,0 %
Hodonín 5,9 %
Znojmo 5,8 %
Louny 5,7 %
Sokolov 5,7 %

Okresy s nejnižší nezaměstnaností v červenci 2017:

okres podíl nezaměstnaných
Rychnov nad Kněžnou 1,4 %
Praha-východ 1,6 %
Jindřichův Hradec 1,7 %
Benešov 2,0 %
Pelhřimov 2,1 %
Písek 2,1 %
Jičín 2,2 %
Praha-západ 2,2 %
Plzeň-jih 2,3 %
Cheb 2,3 %
Klatovy 2,4 %
Domažlice 2,4 %
Mladá Boleslav 2,4 %
Prachatice 2,4 %
České Budějovice 2,5 %
Plzeň-město 2,5 %

Zdroj tabulek: Úřad práce ČR, MPSV

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době jen 1,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (9,4), Ústí nad Labem (7,2), Hodonín (5), Most (4,8), Sokolov (4,6), Kladno (4,5), Bruntál (4,3), Jeseník (4,2) a Znojmo (4). Ještě před třemi lety - v červenci 2014 - připadalo na jedno volné místo téměř deset uchazečů.

 

Právě se děje

Další zprávy