Kde a za kolik chtějí pracovat čeští studenti. Mezi 130 firmami překvapil skokan roku

Kateřina Hovorková Jan Kačer Tomáš Wehle, Kateřina Hovorková, Jan Kačer
22. 10. 2019 6:23
Průzkum objevil nejenom rozdílné představy u výše první mzdy, ale i v tom, co je pro mladé lidi důležité. V první desítce požadavků mladých Čechů jsou i profesní školení a možnost rozvoje, flexibilní pracovní podmínky, dobrá reference pro budoucí kariéru či jistota zaměstnání a prestiž. Mezi konkrétními zaměstnavateli kromě stálic překvapilo zejména umístění České televize a České pošty.
úvodní obrázek

O jaké firmy je mezi studenty největší zájem a jak se mění jejich preference oproti roku 2018? To ukazují exkluzivní data švédské společnosti Universum, která je sbírala mezi 10 tisíci tuzemskými studenty.

Vysokoškoláci byli rozděleni do šesti skupin podle studovaných oborů. Každý obor (kromě práva) dostal seznam 130 zaměstnavatelů, který sestavilo Universum. Studenti měli také možnost "zaškrtávat" zaměstnavatele mimo nabídnutý seznam. Studenti vybírali libovolný počet zaměstnavatelů, pro něž by zvažovali pracovat. Z nich pak zvolili svých pět nejoblíbenějších. Na základě těchto hlasů vznikl tento žebříček.

"V první desítce požadavků mladých Čechů jsou i profesní školení a možnost rozvoje, flexibilní pracovní podmínky, dobrá reference pro budoucí kariéru či jistota zaměstnání a prestiž," uvádí Maria Berezovskaya ze společnosti Universum, která každoročně dělá průzkum mezi více než 1,5 milionu studentů po celém světě.

Očekávané mzdy v prvním zaměstnání podle oborů a pohlaví

Byznys Technické obory IT Průměrné měsíční mzdy celkem
Všichni absolventi 31 481 33 890 36 733 31 510
Muži 35 680 35 463 38 748 35 383
Ženy 30 070 29 563 33 783 29 179
Rozdíl mezi pohlavími 5 600 5 899 4 966 6 204

Zdroj: průzkum Universum

Podle dat nároky mladých rostou. Například požadují opět vyšší mzdu. Předloni by jim stačilo 26 tisíc, loni 30 a letos chtějí v průměru už jednatřicet tisíc korun hrubého měsíčně. To je zcela racionální krok, jelikož mzdy v Česku rostou napříč obory. Zajímavé ale je, že laťku zvedají hlavně muži. Mladé ženy by se totiž spokojily s výrazně nižší mzdou. 

Průzkum objevil nejenom rozdílné představy u výše první mzdy, ale i v tom, co je pro mladé lidi důležité. "Pro absolventky je nejdůležitější při výběru zaměstnání přátelské pracovní prostředí, možnost ovlivňovat věci a až na třetím místě výše mzdy. Pro mladé muže je právě výše mzdy nejdůležitější," uvádí Berezovskaya.

Česká pošta poskočila o 33 příček

Skokanem roku u studentů ekonomických oborů je poněkud překvapivě Česká pošta, která se oproti loňsku posunula nahoru o 33 příček, na 80. místo. "Snažíme se z velkého molochu proměnit v efektivní firmu a to platí i pro oblast péče o zaměstnance. Mezi nejviditelnější kroky, které v poslední době vedení společnosti udělalo, patří desetiprocentní navýšení mzdy každému pracovníkovi s tarifní mzdou," popisuje personální ředitel České pošty Ivan Feninec.

Státní podnik zavádí také inovace v oblasti náboru. Nově například spustil chatbota, který uchazečům dokáže najít práci podle lokality, v níž bydlí. Zároveň stále více využívá sociální sítě, kde cílí především na mladší uchazeče.

Průzkum také boří zažitou představu, že mladí lidé touží pracovat především pro start‐upy. "V těch chce ve skutečnosti začít svou kariéru jen malá část českých studentů. Napříč obory naopak platí, že nejžádanější je práce pro mezinárodní firmy," říká Berezovskaya.

Pro studenty IT a ekonomických oborů je vysněným zaměstnavatelem technologická společnost Google. U přírodovědců je na prvním místě Akademie věd České republiky a u humanitních oborů Česká televize. Vysokoškoláci studující technické obory by zase nejraději pracovali v automobilce Škoda Auto a právníci na soudech. První pozice žebříčků nejoblíbenějších zaměstnavatelů přitom zůstávají už roky neměnné.

Při hledání práce absolventi využívají nejvíce sociální média, on-line pracovní portály a kariérní stránky zaměstnavatelů. Nejvíce slyší na prestiž firmy, nabízené peníze, její odpovědné chování, inovace, jistotu práce, možnost cestování a možnost auta.

 

Právě se děje

Další zprávy