Jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo, navýší tím výrobu

ČTK ČTK
21. 9. 2023 10:03
Jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo, navýší tím výrobu

Jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo. Interval mezi odstávkami se ze současných 12 měsíců prodlouží v Temelíně na 18 měsíců a v Dukovanech na 16 měsíců. Společnost ČEZ si od toho mimo jiné slibuje celkové navýšení výroby elektřiny do roku 2030 o téměř dvě terawatthodiny (TWh) ročně. Přechod na prodloužené palivové cykly bude postupný, plně by měl fungovat od roku 2025. ČTK to dnes řekl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

V roce 2022 činila spotřeba elektřiny v České republice 60,4 TWh, plánované zvýšení výroby tak odpovídá až třem procentům české spotřeby. "Podmínkou je samozřejmě velmi pečlivé ověření všech bezpečnostních parametrů a zachování všech bezpečnostních rezerv," uvedl Zronek. Prodloužení intervalů nevyžadovalo podle něj žádné zvláštní investice do zařízení, jde především o změnu pracovního postupu.

Přechod na delší cyklus mezi výměnami začal nyní v Temelíně, kde ČEZ spustil zavážení takzvané přechodové vsázky. Nově místo dosavadních 42 palivových souborů zavezou energetici do reaktoru 48 čerstvých palivových souborů. Celkem jich i s nevyměněnými soubory umístí do odstaveného druhého reaktoru elektrárny 163. Druhý blok tak bude v provozu přibližně o měsíc déle.

 

Právě se děje

Další zprávy